Şiddet mağduru kadınların başlarını sokabildiği Düzce Belediyesi Kadın Sığınma Evi artık hizmet vermiyor. Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in ilk başkanlık döneminde Düzce'ye kazandırdığı kadın sığınma evinin kapısı yaklaşık 2 yıldır kapalı...
 
UMUT EVİ DE UMUT OLMADI
 
2005 yılında Düzce Belediyesi Danışma Merkezi, 2006 yılında ise Düzce Belediyesi Kadın Sığınma Evi'ni kurduran Keleş'ten sonra başkan olan İsmail Bayram, kadınlara yönelik farklı bir hizmetle daha Düzceliler'i tanıştırmak istedi. Ünlü programcı ve sunucu Esra Erol tarafından başlatılan Umut Evi Projesi'nin Düzce'de de uygulanması için bizzat girişimlerde bulundu.



2012 yılının şubat ayında İstanbul'a giderek Esra Erol ile görüşen Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, proje için ilk somut adımı atmış oldu. Bu görüşmeden 1 ay sonra film platosundaki binanın önünde basının karşısına geçen ikili, Düzce Umut Evi'nin açılış kurdelasını kesti. Ancak Düzce'ye kadınlar için yeni bir sosyal hizmet kazandırma hedefiyle yola çıkılan projede işler beklendiği gibi gitmedi.



Ünlü televizyoncu Esra Erol'un, çocuk gelinlerin dramını anlattığı kitabı "Kara Duvak" kitabının geliriyle finansmanı sağlanacağı açıklanan merkeze hiç para aktarımı olmadı. Umut Evi'nde görevlendirileceği açıklanan avukat, psikolog ve aile danışmanına ödeme yapılamaması bir kaç ay sonra bu projenin de rafa kalkmasına yol açtı. Umut Evi Projesi ile Danışma Merkezi sekteye uğrasa da bu süreçte Kadın Sığınma Evi hizmet vermeye devam etti. Ta ki tarihler şubat 2014'ü gösterene kadar...
 
BAYRAM BOŞALTTI, KARARI YENİ BAŞKANA BIRAKTI
 
30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'ne sayılı günler kala dönemin Belediye Başkanı İsmail Bayram Kadın Sığınma Evi'nin boşaltılması yönünde bir karar verdi. Projenin devam edip etmeme kararını yeni başkana bırakan Bayram'ın yerine tekrar Mehmet Keleş'in gelmesi ile 'devam eder' sanılan proje durdurtuldu. 2004 yılında ilk kez başkanlık koltuğuna oturduğunda Düzce'yi Türkiye'de kadın sığınma evi açılan ilk iller arasına sokan Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in şimdilik bu projeyi askıya aldığı öğrenildi. Resmi olarak kapatıldığı açıklanmasa da 9 yılda 264 kadının barınma ve psikolojik destek aldığı kadın sığınma evi artık hizmet vermiyor.
 
NEDEN MAHRUM EDİLDİ?
 
Türkiye'de her 3 kadından birinin maruz kaldığı şiddetin toplumsal bir sorun olmaya artarak devam ettiği şu günlerde Düzce'nin kadına sahip çıkan bir projeden mahrum kalması "Neden?" sorusunu akıllara getiriyor. Bundan yaklaşık 10 yıl önce mağdur kadınların başlarını sokabileceği bir evi hizmete sokarak ilki gerçekleştiren Düzce Belediyesi şuanda meslek edindirme kursları dışında kadına yönelik bir sosyal proje uygulamıyor.
Bugün kapasitesi sadece 14 kişi olan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün sığınma evi Düzce'deki şiddet mağduru kadınlara destek sağlıyor. Ancak bu da yeterli gelmeyince sığınacak yer arayan kadınlar başka illere gönderiliyor.
 
PROJE TEKRAR HAYATA GEÇİRİLMELİ
 
Şiddet mağduru kadınların özel durumlar hariç maksimum 6 aya kadar kalabildiği, tekrar sosyal hayata kazandırılmaları için gereken bütün desteğin sağlandığı ve iş sahibi olmalarına yardımcı olunduğu sığınma evi ve dayanışma merkezi projelerinin şimdi tekrar hayata geçirilmesi bekleniyor. Fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddetin de toplumsal bir yaraya dönüştüğü ülkemizde bu sorunlar aşılana kadar, halka destek amaçlı verilmesi gereken hizmetler için Düzce'de frene basılması yetkililerin bu konuyu bir kez daha gözden geçirmesi gerekliliğini doğuruyor.

Haber;C.ÜSTÜNER