Orta Doğu’da yaşanan sıkıntılar neticesinde ülkelerinden ayrılarak, hayatlarını Türkiye’de sığınmacı olarak sürdüren göçmenler, belli periyodlarla yaptırmak zorunda oldukları yoklamalarda oluşan kalabalıktan şikâyetçi.

Düzce Valiliği’ne bağlı İl Göçmen İdaresi Müdürlüğü’ne 15 günlük aralıklarla gelerek, parmak izi ile yoklamaları alınan sığınmacılar, bu esnada oluşan kalabalığa çözüm bulunması gerektiğini belirterek, temin edilecek bir parmak izi cihazına ihtiyaç olduğunu belirtti.



“Bir gün erkek, bir gün bayan şeklinde ara ara yapılsın”
Öncü Haber mikrofonuna konuşan ve 4 saattir beklediğini söyleyen bir sığınmacı, “Biz mülteciyiz. Burası çok kalabalık oluyor. Bir gün erkek, bir gün bayan şeklinde ara ara yapılsın” dedi.

“Bir cihaz daha açılırsa bizim için kolaylık olur”
Sorunun çözümü üzerinde görüş bildiren ve bir parmak izi okuyucuya daha ihtiyaç duyulduğunu belirten bir diğer sığınmacı göçmen ise, “Bir gün Afgan, diğer gün Iraklı, bir gün bayan, ertesi gün erkekler olması daha mantıklı. Bir cihaz daha açılırsa bizim için kolaylık olur. Burada çok fazla kalabalık oluyor. Üniversite okuyorum. Okuldan çıktım buraya geldim. Yaklaşık bir buçuk saattir buradayım” ifadesinde bulundu.
“Bazen kavga falan ediliyor”



Kalabalığın bölünerek alınmasının çözüm olacağı üzerinde duran Iraklı bir sığınmacı da, “Burada çok fazla kalabalık oluyor. Biz bir gün bayanlar, diğer gün erkekler olsun istiyoruz. İki cihaz olursa daha iyi olur. 3-4 saat oldu. Sabahtan beri buradayız baya kalabalık var. Bizden daha çok bekleyenler de var. Sabahtan beri bir değişiklik olmadı, sıra aynı duruyor. Hatta bazen kavga falan ediliyor. Afganlar da burada, bir arada olunca kavga oluyor” ifadelerini kullandı.



“İranlılar bir gün, Iraklılar diğer gün, Afganlar başka bir gün gelsinler”

Sorunun çözümü noktasında farklı bir uygulama öneren ve Türkiye’ye geldikleri tarihlerle sıralama talep eden bir göçmen ise şöyle konuştu:
“Mesela 2013 yılında gelenler, 6 yıldır burada. 2013 ve 2015 yıllarında gelenler öğleden sonra, 2012 ve 2014 yılları arasında gelenler öğleden önce gelsin. Zaten kalabalığız, yavaş yavaş gelirler. Ayrıca İranlılar bir gün, Iraklılar diğer gün, Afganlar başka bir gün gelsinler.”

Öte yandan, İl Göçmen İdaresi Müdürlüğünün konu hakkında bilgisinin olduğu ve çözüm yolu üzerinde bir çalışma yapıldığı öğrenildi.

Valilik harekete geçti
Haberimizin ardından Düzce Valiliği harekete geçti. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“’Sığınmacılardan Yoklama İsyanı’ başlığı ile verilen haber derhal Valiliğimizce incelenmiştir. İlimiz Valisi Sayın Dr. Zülkif Dağlı'nın talimatlarıyla İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ikinci bir parmak izi okuma cihazı hemen alınacaktır.”

Haber: Ö. YILMAZ


Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8