Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in, en önemli projelerinden biri olan “İstanbul Caddesi Yayalaştırma Projesi”nin hayata geçmesi ile birlikte Düzce’de yeni bir döneme girildi.

ÖNCÜ HABER CADDEDE NABIZ YOKLADI
4 Temmuz Salı gecesi saat 00:00’da araç trafiğine kapatılan İstanbul Caddesi’nde geride kalan 25 günlük sürece ilişkin nabız yokladık.
Öncü Haber ekibi; yayalar, sürücüler ve esnaf üçgeninde kapatılan caddenin etkilerini araştırdı.

Buna göre; İstanbul Caddesi’nin yayalaştırma projesi kapsamında kapatılması yayalar cephesinde bir rahatlama sağlarken, özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğundan bunalana sürücülerin “Alternatif yollar arttırılmalı” tepkisine yol açtı. Trafik düzenlemesi ile ilgili konuşan sürücüler, uygulamaya hala alışamadıklarını ifade ederken, trafiğin Asar Deresi etrafındaki yan yollara mahkum edildiğini savundu.

''DÜZCE’NİN BU TRAFİĞİ KALDIRABİLECEĞİNİ SANMIYORUM''
Bir taksici esnafı alternatif yolların trafik yükünü kaldırmadığına işaret ederek, yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini şöyle vurguladı: “Beş dakikalık yolu yarım saatte ancak gelebiliyoruz,  okullar açılınca nasıl olacak bilemiyorum. Okul servisleri, otobüsler, taksiler en başta yeni otogar yolunun o trafiği kaldırabileceğini hiç sanmıyorum. Öncesinde altyapı çalışması yapılıp alternatif yol üretilmiş olsaydı daha güzel olurdu.''

YAYALAR İKİYE BÖLÜNDÜ
Mikrofonumuza düşüncelerini aktaran yayaların, Düzce’nin en işlek caddesinin kapatılmasından sonraki sürece ilişkin yorumları ise şu şekilde:

''Bu trafik düzeninden memnun değiliz. Tramvay yapılmasına da karşıyız. Çünkü Düzce küçük bir yer. Trafik sorunlu, gideceğimiz yere kolay gidemiyoruz otobüslere yetişemiyoruz.”

''Ben iyimserim, çok güzel oldu, çok hoşuma gitti benim. Tramvay da eklenince çok daha güzel olacak, şikayetçi olan kişilere de söylüyorum alışırsınız, hoşunuza gider diye muhabbet ediyoruz arkadaşlarla. Düzce’ye yeni bir renk oldu. Bence güzel.''  

''Biz gayet memnunuz, çok hoşuma gitti, biz yurtdışında yaşıyoruz her geldiğimizde Düzce'ye mutlaka uğruyoruz alışveriş için, gezmek için. Arabamızı park ediyoruz, yürüyoruz gayet rahat bir şekilde. Burada trafik kuralları biraz daha değişik, yaya geçitlerinde transit geçmek istiyoruz ama buradaki trafik akışı biraz daha farklı olduğu için bize biraz ters geliyordu. Bu şekilde bir proje bizim çok hoşumuza gitti.''  

ESNAFLAR NE DEDİ?
Yaklaşık 1 aylık bir süreci kapsayan kapatmanın ticarete etkileri ise şimdilik tam olarak bilinmiyor. Esnaflar, durgunluktan dert yansa da bu duruma yaz döneminin de etkili olabileceğini ifade ettiler:

İş durumu genel olarak durgun geçtiğimiz yaz ayına göre. Bu İstanbul Caddesinin trafiğe kapatılması ile mi alakalı yoksa değil mi kesin bir şey söyleyemeyeceğim. Cadde kapandığından beri halkımız hala kaldırımlarda yürüyor o psikolojiyi atamadık üzerimizden.''