Düzce’de en çok sıkıntı yaşanan konuların başında gelen ulaşımla ilgili Düzce Belediyesi Ulaştırma Müdürü Murat Gülmez sorularımızı yanıtladı. İki ay önce Ulaştırma Müdürlüğü görevine getirilen Gülmez ile birlikte Kalıcı Konutlar-Merkez arasında yeni güzergâhlar, serbest kart kullanımı gibi konularda önemli değişikliğe gidildi.


Devam eden çalışmalar ve yeni düzenlemelerle ilgili değerlendirmede bulunan Gülmez, çok eleştirilen otobüs şoförlerinin tutumuna değindi. Araçların kamera sistemi ile sürekli izlendiğini dile getiren Gülmez, bu konuda otobüs şoförlerine iş akdinin sonlandırılmasına varan yaptırımlar uyguladıklarını ifade etti.


ŞİKAYETLER BİTMEZ


Gülmez, “Mevcut araçlarımızda gelen şikayetleri gün ve gün değerlendiriyoruz. Araçlarımızda kamera sistemi mevcuttur. Kamera sistemi ile gelen şikâyetleri hemen tespit edip, gerekli incelemeyi yapıp gerekirse iş akdini sonlandıracak şekilde işlem yapıyoruz. Tabii şikayetler bitmez. Çünkü riskli ve yorucu bir iş. Bundan dolayı oluşan şikâyetleri aldığımız an ön izlemesini yapıyoruz. Hatalı bulduğumuz şoförlerle ilgili yönetmeliğin belirlenen maddelerine göre; gerekli işlemi yapıyoruz. Zaman zamanda şoförlerimizi eğitim seminerlerine alıyoruz.” dedi.


BİLGİLENME EKSİKLİĞİ


Otobüs güzergâhlarının değiştirilmesi ile birlikte artan şikayetleri de şöyle değerlendirdi:


“Kalıcı konutlar bölgesi ile ilgili ciddi bir çalışma yaptık. En büyük sorun kısa mesafede uzun zaman diliminde ulaşımdı. Yaklaşık 45 dakika ve 1 saat süren bir süreç alıyordu. Biz orada yeni bir 5 hat oluşturduk. Bütün mahallelerden direk Düzce’ye otobüsleri getiriyoruz. Bu da zamanı yarı yarıya indirdi. Bu yeni hatlarla ilgili belediyenin internet sitesinde saatleri mevcuttur. İlgili muhtarlıklara verdik, billboardlara duraklara astık. Hatların saatleri ile ilgili bilgilenme eksikliğinden bir sorun var. Ama oradaki sorunu büyük bir ölçüde çözdük. Gelen talepleri de değerlendirmeye devam ediyoruz.”


Gülmez, özellikle bu yıl Düzce merkez ve Konuralp arasında öğrencilerin ulaşımında yoğunluk yaşandığını ancak bu yetersizliği gidermek adına ek tedbirler aldıklarını belirtti. Yeni araçlar geldiğinde bu sorunun çözüleceğini ifade eden Gülmez, ayrıca Konuralp ve bağlantı yolunda metrobüs ile körüklü otobüs seferleri içinde girişimlerin devam ettiğini dile getirdi.


BÜTÜN ARAÇLARI ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ


30 otobüsü belediye bünyesine kattıklarını 10 yeni otobüs daha alacaklarını söyleyen Gülmez, yeni ihalenin ise önümüzdeki 1-2 ay içinde yapılacağını belirtti.


Gülmez, “Geçen ayki meclis yeni yönetmeliği çıkardık. Şuanda 30 aracımız belediyenin bünyesinde. Onlar daha önce yapılan ihale sistemi ile devam ediyor. Fakat biz yeni bir ihale ile hazırlığı içindeyiz. 1-2 ay gibi kısa bir süre içinde ihalesini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun yanında 10 araç da yeni ilavelerde bulunacağız. Bütün araçların alınması yönünde bir çalışmamız da var, zaman içinde oluşacak. 18 aracımız yüklenicide.” diye konuştu.


10 BİN SERBEST KARTLI VARDI


Hatlarda yaşanan zararların aldıkları yeni kararlarla en aza indirmeye çalıştıklarını ifade eden Gülmez, “Çok fazla yol kat ediyoruz, ama yolcumuz az.” eleştirisinde bulundu.


“Serbest kartta ciddi bir sıkıntı var. Bununla ilgili son noktaya geldik ve bir karar alarak uygulamaya geçtik. Yaklaşık 10 bin serbest kartlı vardı. Şimdi bu sayı hemen yemen yarıya düştü. Bunları yönetmeliğin belirlediği düzeye çektik. Bu bir zarardı. Bunun haricinde farklı yerlere giden hatlarımız vardı. Bunlar ilgili düzenleme yaptık. Zararı en alt noktaya indirmeye çalışıyoruz. Günde 1 aracımız 400 kilometre yol yapıyor. Çektiğimiz maksimum yolcu sayısı 600-650. Bunu Adapazarı, İzmit veya Bolu ile kıyasladığımızda çok altında. Bu da bizi zorluyor. Bununla ilgili çalışmalarımız bizi zorluyoruz.”


Gülmez son olarak Kalıcı Konut güzergahlarında yapılan yeni düzenlemenin Düzce merkez ve Konuralp’e de uygulamayı planladıklarını söyledi.

 

Haber: S. Kaşkır