Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarım Bakanlığı, Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİSAM) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası katılımlı “Konuralp Çeltik Çalıştayı” başladı.  2 gün sürecek olan çalıştayın Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans salonundaki açılış toplantısında Vali Yardımcısı Salih Karabulut, Düzce Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar,  Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, akademisyenler ile yurt dışından katılımcılar yer aldı.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim Üyesi Yard. Doç Dr.  Emine Aydın’ın çalıştay hakkındaki bilgilendirme konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Yardımcısı Salih Karabulut, tarım sektörünün ekonomideki önemine vurgu yaptı ve çalıştaydan çıkacak sonuçların başta Konuralp olmak üzere ilimize ve tarım sektörüne hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ardından konuşan Düzce Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar,şunları söyledi: “Üniversite yerleşkesine adını veren Konuralp’in tarihinden, kültüründen arkeolojisinden sonra çeltiğini de masaya yatırmaktan üniversite olarak gurur duyuyoruz. Üniversite ve şehir işbirliği olmazsa kentin değerleri ortaya çıkmaz. Umut ediyorum ki sadece fındığı ve kabakçılığı ile tanıdığımız Düzce’miz saray sofralarında yer almış olan Konuralp pirincini doğru yetiştirme ve yaygınlaştırma yöntemlerine bu vesileyle Düzcelilere, tüm Türkiye’ye ve dünyaya aktarmış olsun.”

Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu ise istatistiki verilerle Düzce’deki çeltik ekimi hakkında bilgiler verdi. Kabaoğlu, “ Çeltiğin ilimizde yetiştirilmesi eski tarihlere dayanır. TÜİK’in 2014 verilerine göre Düzce’de 2 bin 500 dekar alanda çeltik ekimi yapılıyor ve bin 699 ton çeltik üretimi yapılıyor. İlimiz çeltik üretiminde 15. Sırada.  Yine bakanlığımız her yıl 80 milyon üreticilere karşılıksız destek veriyor.”dedi.

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Düzce’deki zaten az miktarda olan çeltik alanın korunması gerektiğine işaret etti.

Uludağ, “Düzce’mizde küçücük bir çeltik üretim alanı var. Temiz sulak bir alan… Tertemiz sularla sulanan çeltiğine o tertemiz sulardan tat katan bir alan. Bu alanı kaybetmememiz lazım. Şehir geldi çeltiğin sınırına dayandı. Artık binalar o tarafa doğru kayıyor. Bunu önlememiz lazım. Bunu nasıl önleriz bilemiyorum. Çeltiği değer kazandırarak mı , daha pahalı satarak mı? Çünkü pahalı satarsak, çiftçi alanına bina yapamaz. Ve yahut şehrimizi yöneten insanlar 2 kattan fazlasına izin vermezse oralar çok çabuk elden çıkmaz. Bu çalıştayın amaçlarından biride tarihten gelen bu mirasın korunması.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Çalıştay’ın ilk gün oturumuna geçildi. 

Haber;S.KAŞKIR