Düzce Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliği ile yapımı devam eden Merkez TEM Otoyolu bağlantısı çalışmalarında verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Merkeze bağlı Sinirci Köyü sakinleri mağdur edildikleri iddiasıyla konuyu yargıya taşıdı. Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunan köy halkı Düzce Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğüne seslenerek mağduriyetinin giderilmesini istedi.Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in kendilerine ‘yolun her iki tarafını 300 metre imara açacağım’ sözü verdiğini söyleyen köy halkı, yolun 7 metre yüksekliğinde inşa edilmesiyle mağdur edildiklerini öne sürdü. 4 ay önce imar planının iptali için Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine başvuran köylüler, Karayollarına da seslenerek ödemelerinin yapılmasını talep etti.

Söyledikleriyle yaptıkları örtüşmüyor
Sinirci Köyü Muhtarı İsa Kesici, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in kendisine, ‘köyünüzü kısmen mücavir alana alıyoruz’ demesinin ardından yaşanan süreci şu sözlerle aktardı:

“Köyümüze geldi camide vatandaşlarımıza bununla ilgili toplantı yaptık. Mücavir alanla ilgili ‘sizin burayı 18. Madde uygulamasına sokacağım.Yolumuzu tarla seviyesinde yapacağım. 300 metre sağından 300 metre solundan imara açacağım ve mağduriyetinizi en azından bu şekilde gidereceğim’ diye söyledi. ‘Bina, işyeri, konut yaparsınız en azından işinizi bu şekilde halledersiniz’ dedi. Ama bizim istediğimiz karayollarından köylüye parasını ödemeleriydi. Şimdi 18’inci maddeye uygulanınca karayolları devreden çıkıyor.  Söyledikleriyle yaptıkları örtüşmüyor. Görüyorsunuz 7 metre yol yükseliyor. Köprü yapılıyor. Bu yolun kenarındaki ev kapanıyor. Her türlü sıkıntı içerisindeyiz ve mağduriyetin bir an önce giderilmesiniz istiyoruz. Mahkemeye verdik. Bölge İdare Mahkemesi bunu onayladı. Bugün heyet bekliyoruz. Ona göre ölçümleri yapılacak.”



Bakan: Mağduriyet giderilsin!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile yaptıkları görüşmede mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiklerini belirten Muhtar Kesici görüşmeyi şöyle anlattı:

“Belediye Başkanımız, Vali Bey ve Milletvekilimiz Fevai Arslan de vardı. Bakan Bey belediye başkanımıza sorduğunda başkanımız, ‘buranın bu kadar yükseleceğini tahmin etmiyordum.Şimdi görüşmeler yapıyorum.Yollara bariyer koydurmayacağız’ dedi. Bakanımız karayollarını aradı ve Sinirci Köyü’ne heyet beklediğini söyleyerek mağduriyetin giderilmesin talep etti.”

İstimlak yapılmadı vatandaş mağdur
Avukat Ali Kemal Özcan mahkeme sürecini anlatarakDüzce Belediyesi’nin imar yasasının 18.maddesini uygulamayarak alanları bedelsiz bir şekilde aştığını söyledi.

Vatandaşınistimlak yapılmadığı için mağdur olduğunu bildiren Özcan, “Bu madalyonun bir yüzü öbür yüzüne gelecek olursak burası 1.sınıf tarım arazisi. Düzce’ye yapılan bir yatırıma karşı değiliz ama vatandaşın mağduriyeti de önlensin. Davamız onun için. Bölge İdare Mahkemesi de bugün keşfe gelecek. İmar planının iptalini istedik” dedi.



Tarlamız suyun içinde kaldı
Dün akşam çalışmalar sırasında kanalın kırılması sonucu fındık tarlasını su bastığı öne süren köy halkından Mehmet Keskin, “Tarlamız suyun içinde kaldı. Gece açmışlar kanalı mahsulümüzü suyun içinde bırakmışlar. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bunun çaresinin düşürülmesini istiyoruz.”Şeklinde konuştu.



O makamlarında oturmasınlar bizi düzlüğe çıkarsınlar
Sinirci Köyü sakinlerinden Feride karabulut yaşanan mağduriyeti mafya benzetmesiyle anlattı.

Karabulut, “Çok kötü durumdayız belediye mi, devlet mi, yoksa muhtar mı suçlu? Bizim büyüklerimiz yapmış buraları. Bugün bir mafya gibi elimizden toprağımızı zorla alınıyor ama kim olduğu belli değil. Biz başka devlette miyiz? Bu devletin insanı değil miyiz? Neden bu kadar mağdur ediliyoruz? Biz buna itiraz etmiyoruz.Tabi ki yapılacak ama bizim yararımıza değil de zararımıza olursa niçin yapılıyor? Bizim bu arazilerimiz tarım arazisi. Yol yükselince buralardan hiçbir şey olmaz. Biz bu yerleri ne yapalım? Geleceğimizi kapattılar. Torunlarımızın rızkını kapattılar. O makamlarında oturmasınlar bizi düzlüğe çıkarsınlar.”diye konuştu.



Biz kimseye malımızı peşkeş çekmiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Sinirci Köyü’ne davet köy halkından Emine Erbay, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımız bize sokaklara çıkın dedi çıktık. Biz de cumhurbaşkanımızı buraya istiyoruz. Gelsin bu milletin halini görsün. Biz kimseye malımızı peşkeş çekmiyoruz. Parasını ödeyin alın sizin olsun.”

Haber: Ö. YILMAZ