Yeni açılan mahkemelerle hızla büyüyen Düzce Adliyesi yine statüsünü yükseltemedi. Bolu, Sakarya ve Kocaeli gibi komşu illerin 1. bölgede yer aldığı ve konumu gereği çevresinde tek ikinci bölgede yer alan Düzce Adliyesi, siyasilerden gerekli desteği görmeyince bir kez daha bu fırsatı kaçırdı. Hakimler ve savcılar yüksek kurulu Çorum, Ordu, Düzce ve Van adliyelerini birinci bölgede yer alma taleplerini görüştü.


Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği’ne göre 4 il arasından ikinci bölgede yer alan Çorum ile Ordu’nun birinci bölge olması kararı çıktı.


HSYK kararında yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca Çorum ve Ordu illerinin coğrafi ve ekonomik şartları sağlık, sosyal ve kültürel durumları, mahrumiyet dereceleri ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere yakınlıkları dikkate alınarak birinci bölge olarak değiştirildiği bildirildi.

Hem büyüklüğü hem de dava dosya sayısı bakımından Düzce Adliyesi’nden küçük olan Çorum, 1. bölge statüsüne kavuşurken, siyasilerin ilgisizliği ve takipsizliği nedeniyle Düzce bir kez daha yerinde saydı.


Düzce’den her anlamda daha küçük olan Çorum Adliyesi’nin birinci bölgeye yükseltilmesi, Kendi iç çekişmeleri ile uğraşan Düzceli siyasilerin bu konu üzerine yeteri kadar eğilmeyerek sınıfta kaldıkları görüldü.


NEDEN ÖNEMLİ?


Bolu, Sakarya ve Kocaeli gibi komşu illere 1. bölgede yer almaları nedeniyle görevde en az 8 yılı doldurmuş olan hakim ve savcılar atanırken 2. bölgede olan Düzce'ye ise yeni mesleğe başlayan hakim ve savcıların ataması yapılıyor. Düzce'nin dava dosyası sayısında 1. bölgedeki Bolu'yu ikiye katladığı bilinirken son açılan mahkemeler ile birlikte Düzce Adliyesi'nin iş yükünün daha da artmasına bağlı olarak bölge sıralamasındaki yerinin değişmesi isteniyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2. bölge statüsüne göre atama yapılan Düzce'nin 1. bölgeye alınması halinde ise en az 8 yıl tecrübesi olan hakim ve savcılar Düzce'de işbaşı yapacak.

 

 

Haber;S.Kaşkır