Soğuk havaların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde, soba satıcılarının diğer aylara nazaran daha çok yüzü diğer aylara nazaran daha çok gülüyor… Doğalgaz kullananlar için pek sıkıntı olmasa da hala odun kömür ile ısınanlar ise bir yandan odun kömür alımı devam ediyor, bir yandan da eskiyen sobalar yenileniyor… Düzce’de kırsal bölgelerin yanı sıra merkezde doğalgazın bulunmadığı mahallelerde vatandaşlar soba satıcıların yolunu tutuyor…

Kömür sobaları cinsine ve yakım türüne göre 150 TL’den başlayan fiyatlarla satılırken, 500 TL’ye kadar da soba türleri bulunuyor. Soba kültürü teknoloji ile bitiyor gibi görünse de sobaları tercih edenler hala mevcut… Vatandaşlar kış mevsimi boyunca evlerinde sürekli yaktıkları sobalarını yemek pişirmek içinde kullanıyor. Sobaların üzerinde pişirilen kestanelerinse tadına doyum olmuyor. Kimileri de kuzine olarak bilinen sobalarda yemeğini ve böreklerini pişiriyor. Bunun için de soba tercihinde bu özelliklere imkan sunan sobalar tercih ediliyor.

40 yıllık soba üretimi ve satışı yapan Bedrettin Yıldırımlı, doğalgaz ve merkezi sistem kaloriferli evlerin artmasıyla işlerinin eskisine göre azaldığını dile getirdi.

Yıldırım, soba kullananlarda hem tavsiyelerde hem de uyarılarda bulundu…
Yıldırım, “Genelde sobanın üstünden doldurduktan sonra kabuk kullanılıyor ve gazete kağıdı ile üstünde tutuşturuluyor. Yanan sobanın üstüne kömür ilave edilmez. Sıfırdan yakıldığında daha verimli olur. Hem bacanız kirlilik olmaz hem de zehirlenme olmaz. Bir de gaz emniyeti olan saboların alınması önemli. Bütün olay yakmada… Borular ayda bir temizlenmesi iyi olur. Kalitesiz kömürler çok çabuk tıkar. Soba çekmediğinde mutlaka temizlenmeli.” dedi.

Haber: S. KAŞKIR