Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda Sait Faik Abasıyanık'ın 'Son Kuşlar' adlı oyunu sahnelendi.

Cezaevinin tiyatro salonunda oynanan oyunu, Düzce Vali Yardımcısı hasan Bağcı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün, İl Müftüsü Selami Emen, Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar, İl Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak, cezaevi yetkilileri ve mahkumlar izledi.

“Son Kuşlar” tiyatro oyununa başlamadan önce başrol oyuncusu Turgay Tanülkü izleyicileri bir (1) dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’nı okumaya davet etti.

“Kadınlarımız çok özel ve tanrının hediyeleri onlar bize” diyen Usta Tiyatrocu Tanülkü, cezaevinde bulunan kadın mahkumlara protokolle birlikte karanfil dağıttı.

Oyuncular Turgay Tanülkü, Yılmaz Karakuzu, Caner Karadağ ve müzisyenler Umut Özkan, Uğur Küçük’ün sergilediği “Son Kuşlar” oyunu büyük bir beğeniyle izlenirken mahkumlara da duygu dolu anlar yaşattı.

Herkes kendi soy ismiyle yaşıyor
Usta Tiyatrocu Turgay Tanülkü, oyun sonrasında Öncü Haber’e bu serüvene nasıl başladığını anlattı.

Tanülkü, “Bu yola çıkmaya 70’li yıllarda cezaevinde karar vermiştim. 81’den itibaren de bu serüvene başladım. Ama son dönemlerde bütün cezaevlerine bir oyunla ulaşmam gerekiyordu. Yeni çocuklara ihtiyacımız vardı. Çünkü çocukların bir kısmı büyüdü, iş sahibi oldu. Onlarla şimdi gelen ihtiyacı olan çocukları evlat edinmeye başladık. Herkes kendi soy ismiyle yaşıyor. Bu yol hikayesi böyle başladı. Bugüne kadar 57 tane cezaevi dolaştık ve 80 bine yakın mahkumla buluştuk. En son Gebze’den bir evlat alıyoruz. O büyüyen ağabeyler, ablalar onları okutacaklar. Böyle bir zincir kurduk.”dedi.

Herkes istediği takımı tutsun benim ülkemin insanı onlar
“Tiyatroyla ulaşıyorsun insanlara” diyerek açıklamalarına devam eden Tanülkü mikrofonumuz aracılığıyla Düzcelilere mesajlar verdi.

Tanülkü: “Başkalarıyla ulaşamazsın. Sizlerin gelmesi de beni mutlu etti. Çünkü bu ülkedebiz yetiştirme yurdu veya devlet okullarında tanımadığımız insanların vergileriyle okuduk. Bu ülkeye borcumuz var bizim. Ülke insanına küsemezsin, herkes istediği takımı tutsun ama benim ülkemin insanları onlar. O yüzden kimse kimseyi öteleştirmemeli. Birbirimize sahip çıkacağız.” diye konuştu.