Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksek Okulu tarafından Turizm Haftası kapsamında düzenlenen “Düzce’de Turizm ve Otelcilik Sektörünün Durumu” konulu panel, okulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Yrd. Doç. Dr. İsmail Özbay’ın yaptığı panele Öğretim Görevlisi Reyhan Sönmez,Müdürü Ahmet Yeşil Güren, Adnan Akman ve Ali Ünver konuşmacı olarak katıldı.

 

 


Alternatif turizm otel doluluk oranları etkiler


Açılış konuşmalarının ardından geçilen panelde oturum başkanı Özbay, dünyada ve Türkiye’de turizm ile turizmin ülke ekonomisindeki yeri konusunda bilgiler aktardı. Panelin ilk konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi Reyhan Sönmez alternatif turizmin otel doluluk oranları üzerine etkilerinden bahsetti. Sönmez “2013 yılında ilimizi ziyaret eden turist sayısı 9 bin 400 gibi bir rakam civarındaydı oysa alternatif turizm bölgeleriyle bu sayı artış gösterebilir ve özellikle ilimizin spor turizmine yönelmesi ve yatırımların golf, su altı gözlemciliği, yayla turizmi, rafting, kano ve kuş gözlemciliği gibi turizm alanlarına uygulanması gerekir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Pazarlamayı iyi yapamıyoruz


Ahmet Yeşil Gören ise konuşmasında “Otel fiyatlandırmaları verilen hizmet kalitesine göre yapılıyor ancak dünyanın en iyi otel ve hizmet kalitesine rağmen pazarlamayı iyi yapamadığımızdan turizm gelirlerinden çok fazla pay alamıyoruz.” diye belirtti.


Sektörde yetişmiş personel azlığı var


Adnan Akman da “Otelcilik sektörünün içinden gitmeyen kişiler ve aile şirketleri otel sahibi oluyor, uzman personel ve yönetici eksikliğinden kaynaklanan ve otellerin çok fazla el değiştirmesi veya kapatılması gibi nedenlerden sektör gelişimi engelleniyor. Diğer sorunumuz ise turizm sektöründe yetişmiş personel azlığıdır.” şeklinde konuştu.


Ali Ünver, sektörün örgütlenememesi, dernekleşememesi ve ortak hareket edememesinin Düzce’nin turizm alanındaki en büyük sıkıntısı olduğunu belirterek, otelciliğin gelişmesinin Düzce’deki alternatif turizmin gelişmesine ve Düzce’ye gelen turist sayısının artmasına bağlı olduğunu söyledi.


Kurum temsilcilerimizin öğrencilerden gelen soruları yanıtlamasının ardından Düzce de bulunan oteller müdürlerine teşekkür ve plaketleri takdim edildi.

 

 

Haber;C.Üstüner