Düzce’de 2009 yılında 335 bin 156 olan nüfus 2013 yılı itibariyle 351 bin 509’a yükselerek yüzde 4,87’lık bir artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayalı bu açıklama Düzce'de nüfusun artışına paralel olarak tırmanışa geçen sorunları akıllara getirdi.


Gelişmenin önü tıkanıyor


Giderek kalabalıklaşan ilde araç sayısının artması trafikte karmaşaya neden olurken konut talebinin karşılanması gerekçesiyle imara açılan yeni alanlar ve kat sayısının 3'ten 4'e çıkarılması ise yapılaşmayı sorgulamaya açıyor. Her geçen gün nüfusu artan, yerleşim yerleri genişleyen Düzce'de mevcut sorunlara çözüm getirilmemesi ise gelişmenin önünü tıkıyor. Özellikle milletvekillerinin de sık sık parmak bastığı şehrin silüetinin düzeltilmesine dönük çalışmaların yavaş ilerlemesi de sorunlara tuz biber ekiyor.


Şehirleşmeye dönük yavaş adımlar...


Mehmet Keleş'in başkanlıktaki ilk döneminde gündeme gelen Camikebir Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 7 yıl gibi uzun bir süreden sonra inşaat aşamasına gelmesi, şehrin girişinde çirkin bir görüntü çizen sanayi alanının kaldırılması çalışmalarının şimdilik sadece lafta kalması, Düzce merkezde neredeyse tüm yolların ve boş alanların park yeri ya da otopark gibi kullanılması, yapılaşmadaki kararların istikrarlı olmamasının olumsuz etkileri dünden bugüne süregelmeye devam ediyor. 300 yataklı devlet hastanesi, terminal, katı atık depolama tesisi ve kültür merkezi gibi bir kent için olmazsa olmaz projelere, yıl 2014'te hala kavuşmayı bekleyen Düzce'de her alanda şehirleşmeye dönük adımların yavaşlığını gözler önüne seriyor. Depremin üzerinden geçen 15 yıla karşın prefabrik okullarda eğitimin devam ettiği, hasarlı binaların deprem anıtı gibi durduğu Türkiye'nin en genç ili Düzce'de bir çok önemli yatırımda müteahhitlerden yana yaşanan sıkıntılar da süreci tıkıyor. Özellikle otoban bağlantısı gibi büyük projelerin ise icraata dönüşeceği gün bekleniyor.


Sanayi ve turizmdeki tablo


Beyköy'de bulunan 2 organize sanayi bölgesine ilçelerde kurulacak yeni sanayi bölgelerinin de eklenmesi ile hem ekonomik hem de istihdam açısından büyüme kaydedecek olan Düzce'de yine sanayicilerin çözüme kavuşturulmasını beklediği başta bağlantı yolu olmak üzere bir dizi sorunlar bulunuyor. Eğitim denilince ilk akla gelen kurumlardan olan Düzce Üniversitesi'nde her platformda barınma ve ulaşım noktasındaki sıkıtnılarını dile getiren öğrenciler de artık seslerine kulak verilmesini bekliyor. Düzce için bulunmaz nimet olan doğal ve tarihi güzelliklerin turizme kazandırılmasına dönük çalışmaların son birkaç yıla kadar geri plana itilmesi ise Kardüz, Topuk, Kurugöl, Cumayeri rafting alanı ve Gölyaka'daki doğal değerlerin turistle geç buluşmasına neden oldu.


Son yıllarda aldığı göçlerle bölgesinde en fazla nüfus artışı gösteren 3. il konumuna gelen Düzce'de sağlıklı bir büyüme ve gelişme için bir çok kesimin görüşü alınarak “ortak akıl”la hareket edilmesinin sorunları çözmede anahtar görevi göreceği de savunuluyor...

 

Haber;C.Üstüner