Karaca mahallesi, nam-ı diğer Karacalılar Mahallesi. Tıpkı Ağa Mahallesi gibi Düzce’de asayişin zor sağlandığı, iddialara göre polisin belli bir saatten sonra gitmekte zorlandığı, olaylara müdahale etmekte güçlük çektiği bir mahalle. Alt yapı ve yol sorunu yaşayan mahallelerden biri. Tıpkı Ağa mahallesi gibi imar sorunları da burada önümüze çıkan sorunların başında geliyor.

17 HAZİRANDA " AGA MAHALLESİ" BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

21 HAZİRANDA "AĞA MAHALLESİ DOSYASI KAPANMIYOR" BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

22 HAZİRANDA " 33 AĞA MAHALLELİ MAKAMDA " BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ....

Polis olaydan sonra mahalleye gelir

Özellikle asayiş konusunda mahalle halkı çok dertli. 2012 yılında aynı mahallede halkın şikayetlerine elçi olmuş, mahallede artan asayiş olaylarının tedirgin ettiğini, sokağa çıkmaktan korkan vatandaşların karakol istediğini ekranlara taşımıştık. Bugün aynı istek hala geçerliliğini koruyor.


Karaca mahallesi iddia edildiği gibi polisin girmekte zorlandığı bir mahalle. İddia sahibi mahalleli, “ burada olay çıktığı zaman polis dışarıda bekler, olay bittikten sonra gelir müdahale eder” diyor. Halk, asayiş olaylarında mahalleyi Düzce’nin sicili en kabarık mahallesi olarak görüyor. Bunun sebebini sorduğumuzda ise “Polis buraya yeterli zaman ayırmıyor, olaydan olaya geliyor. Müdahalede yetersiz” cevabını alıyoruz.

Karakol Yapılsın

Karaca Mahallesi halkının ortak bir isteği ise mahalleye karakol yapılması. Mahallede bir karakol olursa polisin daha kolay müdahale edebileceğini savunan mahalle halkı, “ Mahallede ki karakol sayesinde polis vatandaş ile iç içe olacaktır ve kurmuş olduğu yakınlık ile olaylara zamanında ve daha rahat bir şekilde müdahale edebilecektir. Hem bu şekilde halk nezdinde ki ön yargısını da gidermiş olur.” Düşüncesinde.

Gece Çıkamıyoruz

Bunun dışında halkın büyük bölümü gece olaylarından da rahatsız. “ Gece dışarı çıkmaya korkuyoruz, yoldan geçerken laf atıyorlar, kızım evden çıkamıyor korkudan, çıktığı zamanda gideceği yere ben getiriyorum” diye dert yanan babaların sayısı oldukça fazla.

 

 

Mahalle büyükleri, gençleri kötü alışkanlıklar noktasında defalarca uyardıklarını ama bir sonuca varamadıklarını söylüyor. Mahallenin yaşça büyükleri gece dışarı çıkamadıklarını, ailecek yürüyüş yapamadıklarının ifade ediyor. Gece sokaklarda polis yerine alkoliklerin, kötü alışkanlığı olan çocukların volta attığını ve her akşam bir kavga, yaralama olduğunu söylüyorlar.
Ancak tüm bunlara rağmen “Bizim mahallemizde sorun yok. Biz kendi aramızda anlaşıyoruz” diyerek başka bir pencereden bakan da var.

Seçim Zamanı Gelip Rüzgâr Yapmasınlar

Karaca Mahallesinde sohbete ederken kimse ismini vermek istemiyor. Ama aradan bir çıkıp benim adımı yazın diyor. Saffet Pehlivan başlıyor sıkıntıları anlatmaya. “ Belediye buralara yol yapacaktı. Yarım bıraktı. Ben evimin dibini verdim yol yapsın kaldırım döşesin diye ama bizim yeri aldı bıraktı. Başka bir yer almadı. Sokak böyle yarım kaldı. Kaldırımda yok. Bu yolu yapacaklarını söylediler ancak şu ana kadar bir ilerleme yok” diye başlıyor konuşmaya. Yolda kaldırım olmamasını, yolun söylendiği gibi yapılmamasını, bazı vatandaşların arsalarının evlerinin dibine kadar alınıp diğerlerine dokunulmamasını “onların torpili ne” diyerek eleştiriyor. Ve kendilerini sadece seçimden seçime hatırlayan siyasilere ise tek başına meydan okuyor. “ Seçim zamanı buraya gelip rüzgâr yapmasınlar. Şimdi neredeler, neden yarım bıraktılar. Seçimden seçime gelip oy istiyorlar onun dışında buraya uğradıkları yok” diyor.

Sokakta kaldırım yok

 

Kaldırımın eksik yapılması, yolların genişletilmemesi birçok sorunu beraberinde getiriyor. İki aracın aynı anda geçmekte zorlandığı yollarda, yürüyen vatandaşlar bile yoldan çıkmak zorunda kalıyor. Çocukların yollarda yürümesi ise tam bir tehlike olduğu Sanat Sokak ve Sümbül Sokak ise ayrı bir muamma. Saffet Pehlivan bu konuda ise “ Ben çocuklarım dışarı çıkınca rahat edemiyorum, yoldan bir araba geçtiği anda acaba dışarıdalar mı diye panikliyorum. Kaldırım olmadığı için çocuklar tehlikede” şeklinde konuşuyor.
Yanımıza gelip konuşan bir diğer kişi ise Naime Teyze. Onun sıkıntısı ise arsası ile ilgili. Yol yapılacak diye arsasını aldıklarını ve hakkını yediklerini iddia ediyor.
“ Benim arsamı aldılar ama herkesten almadılar. Yol, kaldırım yapacaklardı bu doğru değil hakkımı aldılar. Alıyorlar ise herkesin arsasının alsınlar yol kaldırım yapsınlar” dedi.

Karaca adeta dert küpü

Karaca Mahallesi’nde şikâyetler ve iddialar böyle. Mahalleli yolların, kaldırımların bir an önce yapılmasını istiyor. Hepsi sözleşmişçesine, asayiş olayları için mahalleye bir karakolun gerekli olduğu, bu şekilde polisin mahalleli ile iç içe olacağı görüşünde. Mahalle’de görüntü olarak bir perişanlık ve çarpık yapılaşma mevcut. İlgisizlikten şikayet eden Karaca mahalleliler diğer mahallelere gösterilen ilginin hepsine değil yarısına bile razılar.

Haber: M. YILMAZ