Her ilin sosyal risk haritası çıkarılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorunları kaynağında çözme hedefiyle önemli bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. Ensest, erken evlilik, boşanmalar, aile içi şiddet, cinayet, intihar ve madde bağımlığını il bazında mercek altına alacak olan bakanlık, toplumsal sorunların haritasını çıkaracak. Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında sosyal risk haritası adıyla gerçekleşecek çalışma, her il gibi Düzce için de bir fırsat olacak. Aile içi şiddet, cinayet, intihar ve intihara teşebbüs vakalarının sık vuku bulduğu şehirde, özellikle risk grubunu oluşturan kadın, genç ve çocuklara yönelik kökten çözüm yolları masaya yatırılacak.

Düzce için önem taşıyor

Son dönemde Düzce'de yaşanan vahşi cinayetlerin kurbanı kadınlara yenileri eklenmemesi için devlet eliyle yürütülen mücadele seferberliğine katkı sağlaması beklenen bu çalışma ayrıca çağın sorunu madde bağımlılığı noktasında da Düzce için önem taşıyor. Güvenlik güçlerinin ticaretinin önüne kesmek adına darbe üstüne darbe vurduğu uyuşturucu madde konusunda hayata geçirilen sosyal projelerle ise kullanımına 'dur' denmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda bakanlığın hazırlayacağı risk haritasındaki sonuca göre uygulamaya konacak yeni tedbir çalışmaları ile olumlu geri dönüşler alınması bekleniyor. Kadın Sığınma Evi ve Aile Danışma Merkezi gibi yakın geçmişe kadar Düzce Belediyesi bünyesinde faaliyette olan hizmetlerin tekrar başlaması beklenen Düzce'de bakanlıkça hazırlanacak sosyal risk haritası ile kadınların kaderini değiştirmek hedefleniyor.

Her ilin sosyal risk haritasına göre çözümler üretilecek

Özellikle kadına karşı şiddet eğiliminin önüne geçmenin yanı sıra aile ve gençlerin sorunlarına kalıcı çözümlere yeni bir pencere açacak olan bu çalışmaya ilişkin bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Her ilin sosyal risk haritasını çıkarmak istiyoruz. 81 ilde Türkiye'de her ilin sosyal risk haritasını çıkaracağız. Şanlıurfa'yla İzmir bir değil. Urfa'nın sosyal riskleri farklı İzmir'in farklı. Her ilin sosyal risk haritasına göre o illere uygun çözümler üreteceğiz. Bu konuda da sizleri paydaşımız olarak görmek istiyorum. Biz bunları yaptığımız zaman Türkiye'de kadınların kaderi değişecek. Bizim 'efsanevi Türk ailesi' dediğimiz o aileyi kurmak istiyoruz. Kendi içerisinde tatlılıkla sorunları çözebilen, sorunların üstesinden iletişim becerileriyle gelebilen, birbirleriyle dayanışan bir aile yapısı. Hepimizin gönlünden geçen bu. Böyle bir ailede kadın çok güçlüdür, kız çocukları önü açık bireylerdir. Böyle bir yapıda kız-erkek diye bir öncelik olmayacaktır." dedi.

Aile odaklı bakışı sağlanıyor

Öte yandan sosyal risk haritası ile Türkiye'ye yayılacak Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP), aile hekimliğini model almış bir proje olarak tanımlanıyor. Program kapsamında aileler evlerinde ziyaret edilerek bilgileri kayıt altına alınıyor. Ziyaretlerin ardından problemler; az, orta ve çok riskli aile olarak değerlendiriliyor. Eğitim, sağlık, ekonomik durum gibi aile sorunlarının tespit edilerek uygun çözümler getirildiği proje ile sorunların aile içinde çözülüp, aile odaklı bakışı sağlanması hedefleniyor.

HABER;C.ÜSTÜNER