Su cenneti Düzce'nin köyleri susuzluktan kırılıyor... Geçtiğimiz hafta Gölyaka Bakacak ve Sarıdere köylülerinin haklı sitemlerini ekranlara getirmiştik.  Haberimizin ardından Bakacak Köyü'nde duran çalışmalar başladı. Biri kaynak yetersizliği diğeri HES mağduru olan köylerde özellikle fındık sezonunda yaşanan susuzluk halkın hem büyük tepkisine hem de sitemine neden oluyor.

Yaşlı teyzelerin ellerinde kovalarla kilometrelerce su taşımasına neden olan probleme ilişkin MHP'li Gölyaka İGM Üyesi Muhterem Parlak'tan bilgi aldık. Bakacak Köyü'nde çalışmalara başlandığını ve 1 hafta içinde su sorununun giderileceğini söyleyen Parlak, Sarıdere için de sontaj çalışması yapılarak kaynak aramayı düşündüklerini söyledi.

Yeterli olmadı, rayına oturtamadık

Parlak, "Gölyaka'mızın 21 köyü var ve bu köylerimizin belli köylerinde su sıkıntısı var. 2009'da Aksu HES başladığında köyün altından tünelle geçiş yaptılar. 2010 yılından itibaren sular tamamen kesildi. Bizde Kardüz Yaylası'ndaki köye su getirdik. Ancak bu yeterli olmadı, rayına oturtamadık. 3 yıldan beri köy su sıkıntısı çekiliyor. Köylüyü bu manada suçlamamak gerekiyor. Fındıktan geliyor, içmeye su bulamıyor, banyo yapamıyor. Su sorunu had safhaya gelince de eylemler oluştu. Bundan dolayı şuan HES ve kaymakamlığın yardımı ile çalışma başlattık. Bu arıza olan güzergahı tamamen boşalttık. Kaynakları yeniliyoruz. Bir hafta içinde köye tekrar su verip iyileştireceğiz. Sarıdere Köyü'nde kaynak bulamıyoruz. Bu nedenle dere suyunu arıtarak veriyoruz. Bu da yeterli gelmiyor. Yaz aylarında dere kuruyor. Arıtma yeterli kalmazsa bir sontaj çalışması yapmayı düşünüyoruz. Şuanda bir çalışmamız olduğu için önergeye vermedik." dedi.

3 köyümüze çok büyük zarar verdi

Aksu HES inşaatının 3 köye büyük zarar verdiğini söyleyen Parlak, arazi şartlarından dolayı sürenin uzadığını vatandaşın siteminde haklı olduğunu belirtti.

Parlak, "Aksu HES 3 köyümüze çok büyük zarar verdi. Suyun yanında yollarımızda harebeye döndü. 3 yılda bir lastik değiştiren, 6 ayda bir lastik değiştirir hale geldi. Bakacak Köyü'nde çarşıdan 1 lira su almayan insanlar artık su alıp içiyor. Bu millete de yazık. Çalışma oluyor ama sıkıntı da çekiliyor. Yollarla ilgili önerge verdim. Çalışma bitince yollar güzelleştirilecek denildi. Çalışma da bitmiyor 4 yıldan bu yana vatandaş gerçekten muzdarip. Önümüzdeki yıl bitecek deniliyor. Umarım kısa sürede biter. Arazi şartlarından dolayı HES'in süresi uzadı. Çalışmalar uzadıkça sıkıntılar başladı. Vatandaş artık çekemez oldu ve bu eylemlere başvurur oldu. Bu eylemlerin doğru olmadığını söylüyoruz ama vatandaş da haklı! İnşallah önümüzdeki yıl projeye alınır. Bu yönde çalışıyoruz." diye konuştu.

 

Haber; S. KAŞKIR