İŞLERİN YÜZDE 90'I ÖN BÜROLARDA ÇÖZÜLECEK

Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen ''Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek Projesi'' ile Düzce Adliyesi'nde işlerin yüzde 90'ı artık ön bürolarda çözülecek. Adliyeye gelen kişi, duruşma haricindeki işinin büyük bölümünü ön bürolarda çözerek, adliyenin girişinde işini bitirecek. Temel amacı yargının kalitesini arttırmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin koyduğu standartlara ulaşmak, makul sürede ve isabetli yargılamayı gerçekleştirmek olan faaliyetler çerçevesinde projenin pilot uygulamasının yapıldığı illere 2011 yılında Düzce de dahil edildi. Proje kapsamında çalışmaların tamamlandığı Düzce Adliyesi'nde kurulan danışma masaları ve ön bürolar adliye içindeki trafiği son derece azaltacak. Mahkeme Yönetimi Projesi'nin önemli unsurlarından olan ön bürolar, adliye içindeki işleyişi düzenleyerek, adliye personeli, hakim ve savcılara zaman kazandırarak yargılamayı hızlandırmaya katkı sağlayacak. Ön bürolar, hakim ve savcıların üzerinden yargılama faaliyeti dışındaki işleri alarak, zamanlarını yargılama ve dosya incelemelerine aktarabilmelerine olanak tanıyacak.

 



HEDEF; HIZLI VE VERİMLİ BİR YARGILAMA

Öte yandan Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi işbirliği ile yürütülen Mahkeme Yönetimi Sistemi Projesi Düzce'nin de aralarında bulunduğu 20 pilot ilde uygulanıyor. Proje kapsamında hukuk mahkemelerindeki yargılama sürelerinin kısaltılması, hızlı, etkin ve verimli bir yargılamanın yapılması, Avrupa standartlarında ve örnek uygulamaların hayata geçirilmesi hedefleniyor.

MÜSTEŞAR ERDEM DE KATILACAK

 



Türkiye'de Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek Projesi kapsamında yapılan yenilikler yarın Düzce Adliyesi'nde düzenlenecek basın etkinliği ile kamuoyuna tanıtılacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in de katılacağı etkinlik saat 14.00'da başlayacak. Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi bakımından projenin genel değerlendirmesinin yapılmasının ardından Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Düzce Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener ve Düzce Barosu Başkanı Ali Dilber, Düzce Adliyesi'nde proje kapsamında yapılan çalışma ve değerlendirmelere ilişkin bilgiler aktaracak. Adliyenin katılımcılara gezdirilmesinin ardından program resepsiyon ile sona erecek.

BİNASI 1.SINIF, STATÜSÜ 2

 



Yarın yepyeni bir uygulamanın başlayacağı Düzce Adliyesi, bu günlere kolay gelmedi. 1999 depremlerinden sonra uzun yıllar Şıralık'ta konteynerlerde hizmet veren Düzce Adliyesi daha sonra Küçüksu mevkiindeki ilkokul binasına taşındı. Depremin üzerinden geçen 10 yılın sonunda yeni ve modern binaya kavuşan yargı çalışanları rahat bir nefes aldı. Birinci sınıf bir binada, açılan yeni mahkemeler ve uygulanan yeni projelerle giderek büyüyen Düzce Adliyesi buna karşın statü olarak 2. bölgede yer almaya devam ediyor. Sık sık Düzce'nin "1. bölge"ye yükseltilmesi talebi gündeme gelirken Düzce Adliyesi'nin, yargı bölgesi olarak 1. bölge olmayı çoktan hak ettiği vurgulanıyor.

Haber: C. ÜSTÜNER