Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı son dönemde ticari taksi şoförlerine yönelik artan şikayetler üzerine taksicilerin huzurlu ve güvenli ulaşım hizmeti sağlaması amacıyla yetkilerini kullanarak "Genel Emir" yayımlamış, bunlara uymayan şoförler hakkında da asli-idari işlem yapılacağını bildirmişti.

Öncü Haber Ekibi de yayımlanan bu emrin direkt muhatapları olan taksici esnafına mikrofon uzattı.



“Belediyenin bizi sık sık denetlemesi taraftarıyım”
Uzun yıllardır taksicilik yapan Halil İlhan, genç yaşta taksicilik mesleğine başladığını ifade ederek, yeni nesil taksi esnaflarından yakındığı konuşmasında şunları kaydetti:

“65 yaşındakiler hariç diğer taksiciler nizami ve intizamlı bir şekilde çalışmakta. Yanlış bir harekette bulunan bir taksici duymadım. 1995 yılından beri bu işi yapıyorum. Belediyenin bizi sık sık denetlemesi taraftarıyım. Çünkü aramıza gelen yeni nesil gençlerimiz var. En basit şu anki yeni nesil taksiciler konuşmalarına dikkat edemiyorlar. Biz eskiler, bir argo kelimeyi müşterinin karşısında konuşmaya utanırız ki hala daha utanıyoruz. Oturmamıza kalkmamıza dikkat ediyoruz, yeni nesil buna dikkat etmiyor. Biz yeni nesilden de bunları bekliyoruz. Bizim sorunumuz kendi içimizde. Biz kendimizle barışık olursak eğer zaten belediye bizim kendi istediklerimizi veriyor. Belediyeden istediğimiz desteği de alabiliyoruz. Bütün taksi durakları yenilendi. Hiçbir kanun, yasa insanlar için kötü olarak gelmiyor. Ama biz uygularsak yasaları yerine getirirsek ceza neden yazılsın.  Eğer uymuyorsak, daha da limit getirebilir.”



“Valilik tarafından yayınlanan emir bence güzel bir olay”

Büyükşehirlerde yapılan olaylara değinen taksici esnafı Yakup Çelik şu ifadelerde bulundu:

“Benim düşüncem güzel bir değerlendirme. Büyükşehirde yapılanları görüyoruz. Biz burada hayretle karşılıyoruz. Büyükşehirde olan şeyler burada olmuyor. Bu işin kısası uzun mesafesi olamaz. Uygulama da güzel bir olay. Araba pis, üzerindeki kıyafet düzgün değil. Sen esnafsın. Esnaf adamın böyle giyinmesi yanlış bir olay. Valilik tarafından yayınlanan emir bence güzel. Yazılan tüm maddelerin yeterli olduğunu düşünüyorum.”

“Herkes arabasını temizlerse güzel olur”

Yayımlanan genel emir ile ilgili görüşünü paylaşan bir diğer taksici esnafı Celal Çabuker, “Herkes arabasını temizlerse güzel olur. Kısa mesafe, uzun mesafe gözetmeden tüm yolcuların alınması gerekir. Almıyorsa da ya yolcu almaya gidiyordur ya da başka bir yere gidiyordur. Yoksa kimse almamazlık yapmaz” diye konuştu.



“Yolu uzatarak fazla para kazanayım hesabı yapılıyor”

Bazı taksicilerin fazla ücret aldığını dile getiren taksici esnafı Mustafa Tokaç, şunları kaydetti:

“Biz mümkün olduğu kadar kısa yoldan götürmeye çalışıyoruz. Zaten yol uzadıkça biz de yakıt yakıyoruz. Yapan da var. Düzce’de taksicileri çoğalttılar. Bundan dolayı adam belki günde 3 defa işe çıkıyor. Bu da adamı buna teşvik ediyor. 10-20 araba sonra sıra geleceği için, bu üçkağıtçılığa kalkışıyor. Yolu uzatarak fazla para kazanayım hesabı yapılıyor.”

“Korsan taksi sayısı artıyor”

Korsan taksi sayısının çok arttığına değinen ve valilikten bu konuda da adım atılmasını isteyen Tokaç, “Taksicilerin de ekmeği ile oynuyorlar. Valiliğe korsan var diye şikayet ediyoruz. Biz bunu nasıl yakalayacağız diyorlar. Yurtdışından gelenlerin 20-25 tane arabası var. İl Özel İdareye imzaya gidiyorlar. Taksicilere para kazandırmıyor. Kendileri vergi ödemedikleri araçları ile taşımacılık yapıyorlar. Valiliğimiz bunları takip etsin. Biz şikayet ediyoruz kimse dikkate almıyor” ifadesinde bulundu.