Konuralp bölgesinde uzun yıllardır otomotiv yedek parçaları alanında üretim yapan fabrika, bir kez daha işten çıkarımlarla gündemde…  Son olarak 144 sendikalı işçi, telefon mesajıyla iş akitlerinin sona erdiğini öğrendi. Dün sendika binasında yapılan basın açıklamasının ardından bu sabah fabrika önünde toplanan Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler, “Bizim sözümüz senet, ya sizin sözünüz ne?” yazılı pankartla fabrika önünde protestoya başladı. Asıl eylemin ise Kurban Bayramı’nın ardından başlayacağı açıklandı.

Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldıklarını savunan işçilere destek için fabrika önüne gelen Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Akbulut basına açıklamalarda bulundu.

“Bayram dönüşü nasıl eylem yapılır göstereceğiz”
İlk olarak işten atılan 144 işçiye seslenen Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar, haklarını savunmak için burada olduklarını belirterek, “Düzce Valisinden randevu istedik. Bekliyoruz. Olağanüstü Hal Dönemi’nde grevler erteleniyorsa, Olağanüstü Hal Dönemi’nde işten çıkarmalar da ertelensin diye makama dilekçe sunacağız. Biz bundan sonra burada eylem neymiş göstereceğiz. Kimse kusura bakmasın. Herkes aklını başına devşirsin. Bayram dönüşünde işverene nasıl eylem yapılacağını göstereceğiz.” diye konuştu.

“Devamı gelmezse hakkımı helal etmiyorum”
Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar’ın konuşmasının ardından, işten atılan işçilerden biri yanına giderek, “Bayram dönüşü “Devamı gelecek” dediniz. Eğer bayramdan sonra bunun devamı gelmezse hakkımı helal etmiyorum.” dedi.

“Adam atılmayacağına dair imzaları var”
İşçilere seslenmesinin ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Yaşar, imzalanan protokole rağmen sözleşmenin hiçe sayıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bugün 144 arkadaşımıza tuzak kurularak işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla buradayız. Burada verdiğimiz mesaj şudur, işverenlik hiç kimseyle görüşmeden, hiç kimseye bunun bildiriminde bulunmadan, SGK’ya bile 1 ay öncesinde bildirimde bulunması gerekirken bunu da yapmadan ve en önemlisi bundan yaklaşık 3 ay önce toplu sözleşme ekinde bulunan ve özellikle de istihdamı korumaya yönelik, onun devamında bize vermiş olduğu 2018 yılı sonuna kadar devam edecek sözleşmenin içerisinde adım atmayacağına dair protokol altındaki imzalara rağmen ekarte edilmiştir.”

“Terbiyesizlik ve ahlaksızlıktır”
Bayramdan sonra yeniden burada olacaklarını kaydeden Yaşar, yapılanın usulsüz olduğunu söyleyerek şu ifadelerde bulundu:

“Buradan ben bir kez daha devlet yetkililerine sesleniyorum. Petrol-İş Sendikası çok önemli devlet kurumlarının da amiral gemisi pozisyonunda örgütlendiği sivil toplum kuruluşudur. Bu sivil toplum kuruluşunun tek başına bu tip adamlarla baş edebilmesi kendi çerçevesinde mümkün olabilir ancak devlet yetkililerinin de nasıl OHAL’de grevler engelleniyorsa OHAL sebebiyle bir an önce buraya el konulmalı ve işten çıkarışlar durdurulmalıdır. Burada usulsüzce yapılan bir işlem vardır. Hele hele tuzak kurularak, insanların izinli olduğu bir günde bunun yapılması fevkalade terbiyesizlik ve ahlaksızlıktır. Biz böyle bakıyoruz. Biz bayramdan sonrası için yeniden burada olacağız ve tavrımızı dile getirmeye devam edeceğiz.”

Haber: Ö. YILMAZ