Turizm Haftası nedeniyle Düzce'nin tarihi varlıkları da mercek altına alınıyor. Akçakoca ilçesinde Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca tescil edilen 114 tarihi evin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İlçenin en eski yerleşim alanı olan Yukarı Mahalle kesiminde SİT alanı olarak tescil edilen tarihi ahşap evler, yıllardır restore edilmeyi bekliyor. Sadece tarihi evlerin değil çevre evlerin de tehdit altında olduğu belirtilirken, soruna bir an önce çözüm bulunması istendi.

Akçakoca Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ilçede 114 adet Kentsel SİT Alanı içinde tescil edilmiş ev bulunuyor. Bu evlerin kurtarılması ve korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir proje geliştirildiği belirtildi.

Proje kapsamında uzman kişilerin katıldığı bir bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirten yetkililer, 114 ev sahibinin bilgilendirildiğini kaydetti. Ancak, ev sahiplerinden sadece 20'sinin resmi müracaat yaptığı, bu evlere ilişkin projelerin bakanlığa gönderildiği ifade edildi.

Proje için ilgili evraklarla müracaatın yeterli olacağı ve ev sahiplerinin maddi katkısının talep edilmeyeceği, diğer ev sahiplerinin de müracaatının beklendiği belirtildi.

Yetkililer, karşılıksız krediden yararlanmak isteyen ev sahiplerinin rölöve bulundurmasına gerek olmadığını belirttiler.