Yayakbaşı Köyü’nde 2 yıl önce elektrik tellerine değen dalları budamak için ağaca çıkan oğullarının düşerek hayatını kaybetmesi üzerine Çelik ailesinin, SEDAŞ'a karşı önce hukuk ardından da elektrik direği mücadelesi başlattığını gündeme getirdiğimiz haberde, aile, SEDAŞ'ı ihmalkarlıkla suçlamıştı. SEDAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğü söz konusu iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

22 ocak 2014 haberi için tıklayın bit.ly/1b45UGH

Budanma sırasında mutlaka haber verilmeli

Ölümlü kaza yaşanan direğin konumunun yol sınırında kalmak üzere emniyet mesafesini sağlayacak şekilde belirlendiği ve direk yerleri konusunda Yayakbaşı Köy heyeti ile mutabık kalınarak enerji hattı tesis yapımı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "SEDAŞ olarak, can ve mal emniyeti açısından tehlikeli bir durumun yaratılmaması için ağaçların budanması sırasında mutlaka birimlerimize haber verilmesi konusunda kamuoyunu bilgilendirici basın bültenleri hazırlayarak, basın yayın kuruluşları ile sık sık paylaşmaktayız. Şirketimiz, ağaç kesimi ile ilgili gelen ihbarları da değerlendirmektedir. Enerji hattı yakınındaki bir ağaçta kesim ya da budama yapılacaksa, bu işe girişilmeden önce mutlaka enerjinin kestirilmesi ve SEDAŞ görevlilerinin gözetimi altında budama yapılması gerekmektedir."

Bilirkişi tutanağında yazılanlar aktarıldı

Habere konu olan olay incelendiğinde SEDAŞ’a haber verilmeden ağaca çıkıldığının tespit edildiğinin kaydedildiği açıklamada, "Maalesef tedbirsiz bir şekilde girişimde bulunulduğu anlaşılmıştır. Cumhuriyet Savcılığı ile atanan bilirkişi tutanağında, ağaç budaması yapan 32 yaşındaki müteveffa Turgut Çelik’in yaptığı hareketin tehlikesini ve sakıncasını bilecek ve kendini koruyacak yetişkin ve aklıselim sahibi bir kişi olarak, elektriğin ölüm tehlikesi taşıdığını, elektrik telleri yakınınd31.12aki ağacın dallarını budamaya çalışırken ağaç dallarının elektrik hattına yaklaşabileceğini ve elektriğe çarpılma tehlikesi olduğunu bilecek durumda olduğu ifade edilmektedir. Aynı tutanakta, elektriğin kesilmesi için SEDAŞ’a haber vermeden ve tedbir almadan, ağaca çıktığı ve budama yaparken kesilen ağaç dalının iletkenlere temas etmesi sonucu elektrik akımına maruz kaldığı ve ağaçtan iletkenlerin üzerine ve yere düşerek olay yerinde vefat ettiği de belirtilmektedir. Kamu davası olarak yargı süreci hala işlemeye devam etmektedir."

Haber; C.Üstüner