Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, düzenlediği basın toplantısında Danimarka inceleme gezisi, terminal açılışı ve online öğrenim desteği hakkında bilgiler verdi.

Arıtmanın atığından enerji üreteceğiz

Danimarka’ya yaptığı inceleme ve tetkik gezisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, “Arıtma atıklarını enerjiye dönüştürmek için yapılmasını planladığımız tesisi yerinde inceledik, gerekli bilgileri aldık.” dedi. Giderek kabaran elektrik faturalarının belediyeye getirdiği yükü ortadan kaldırmak için arıtmadan yılda çıkan 2 bin ton atığın değerlendirilerek elektrik enerjisi üretimine yönelik çalışmalar yapıldığına bu nedenle Danimarka’ya gittiğine dikkat çeken Albayrak; ”Bu teknolojide en ileri ülke olan Danimarkalı müteşebbislerle bir dizi görüşmelerimiz oldu. Geçtiğimiz günlerde Danimarka’dan bir teknik heyet Akçakoca’ya geldi ve yaptıkları incelemelerde olumlu görüş belirtti. Her ay 60 bin TL elektrik faturası ödemek durumunda olan belediyemizin yıllık 400 bin TL'ye varan bu giderini karşılamayı amaçlıyoruz. Danimarka bu işi en yoğun kullanan ve en gelişmiş teknolojiye sahip bir ülke. Yaptığımız incelemelerde çok çarpıcı örnekleri gördük. Bize başkent Kopenhag’ın 140 bin konutuna atıktan üretilen elektrik enerjisi kullandığı bilgisini veren uzmanlar bir çok örnek gösterdi. Arıtma atığı yanı sıra artık sorun haline gelen tavuk gübresininde bu amaçla kullanılması mümkün. 500 KW'lık bir tesis üzerinde duruyoruz ve bunun Akçakoca’ya kazandırılması çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Tek yol bu proje

2015 yılında tüm sokak aydınlatma bedellerinin belediyelerce ödeneceğine dikkat çeken Albayrak ”Düzce ili çöp toplama ve geri dönüşüm tesislerine bu atığı göndermeyeceğiz. Paraya dönüştüreceğiz. Enerji faturamız her yıl büyük oranda artıyor. Bunu en aza indirmenin tek yolu bu projedir." diye konuştu.

Terminal 16 Kasım'da açılıyor

16 Kasım'da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açılışını gerçekleştireceği terminal çalışmalarında sona gelindiğini vurgulayan Başkan Albayrak, "Şu anda firmalar ofislerine yerleşti ve hizmet vermeye başladı. 16 Kasım'da Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu resmi açılışını yapacak. Düzce İl Trafik Komisyonu'ndan gelecek raporun ardından şehir içinden komşu ilçelere ve Düzce’ye taşımacılık hizmeti veren minibüsler de buraya taşınarak hizmetlerini buradan sürdürecek. Şehirlerarası taşımacılık yapan firmaların servislerinin durumu ile ilgili görüşmeler yapılıyor. Bir ihtimal gece çalışmalarını yapacaklar.“ şeklinde konuştu.

Akçakoca’nın kaybını istiyorlar

Herhangi bir aksaklığın olmadığının altını çizen Albayrak, "İller bankasının konularında uzman mühendisleri her aşamada en ince detaylarına kadar inceledi. Bir hata tespitleri olmadı. Bina kazıklar üstüne oturtulmuş bir sistemle yapıldı ve dolgu ile ilintisi yok. Terminal binasında ne bir çökme, ne de bir kayma söz konusu değildir. Ancak Akçakoca’mızda bir grup var ki sadece karalama ve akıl karıştırmacayı üstlenmiş. Akçakoca’nın kaybını istiyorlar ve bu konuda yoğun bir çaba sarfediyorlar. Bilmiyorlarsa hatırlatmak istiyorum, hepimiz aynı gemideyiz. Akçakoca’nın kaybı hepimizin kaybıdır.” dedi.

Alışveriş merkezi gibi olacak

İşletme ve yerleşme açısından herhangi bir sorunun olmadığına dikkat çeken Albayrak, "Uygulama yasal olarak 1 Aralık'ta başlayacak. Terminal vatandaşlarımıza ve esnafımıza büyük kolaylıklar getirirken azımsanmayacak bir istihdam da sağlayacak. Zira bu tesisimizde peronlar yanı sıra 24 saat açık bir restoran, çay ocağı, alış veriş dükkanları, mescit, emzirme odası gibi bir çok ünite yer almakta. Adeta bir alışveriş merkezi gibi bir yer olacak. Çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak." dedi.

Öğrencilere online eğitim desteği

Online öğretim desteği projesi hakkında da bilgiler aktarak ve bir çok öğrencinin çeşitli nedenlerle dersanelere gidemediğini vurgulayan Başkan Albayrak, “Çok yeni ve yaralı bir hizmeti 1-8.'ci sınıflara verme kararı aldık. Destek için online öğretim desteği programını uygulamaya koyduk. Öğrencilerimiz istedikleri konuyu internet üzerinden araştırarak öğrenme imkanına kavuşacak. Bu konuda veliler çok istekli, görüştüğümüz okul yöneticileri ve öğretmenler yaralı buldu. Programı yöneticilere ve öğretmenlere düzenleyeceğimiz toplantılarla uzmanlarımız anlatacak." ifadelerini kullandı.

Haber; C. ÜSTÜNER