Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün üzerinde titizlikle çalıştığı projelerden olan Teknopark’ın açılışı bugün gerçekleşti. Açılış törenine Bakan Özlü’nün yanı sıra Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü ve Düzce Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar Düzce Teknopark ortakları ve basın mensupları katıldı.

Yapımı tamamlanan Düzce Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuluçka ve Yönetim Merkezi Binası, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış kurdelesi Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz'ün duasının ardından kesildi. Açılış töreninin ardından Düzce Teknopark'ın yeni yönetim binasındaki ofisleri ziyaret edildi.



“Yatırım yapmazsak elimizden alırlar”
Teknopark’a 280 dönümlük bir yer daha aldıklarını kaydeden Özlü, yatırımcılara seslenerek şöyle konuştu:
“Geçen senenin sonu ve bu senenin başıydı yaklaşık 280 dönüm. Orayı da Teknopark’a Maliye Bakanlığı’ndan aldık. Teknopark’a tahsis ettik ama orayı kullanmazsak geri alırlar. Belediye başkanımızla bunun ilk toplantısını yaptık. Belediye başkanımız, belediyemiz bir şirketin yüklenici olduğunu söyledi. O ihale yapıldığında belirtilen bir bedel var bugünkü fiyatlar değişmiş olabilir ama orayı aktive edeceğiz. Teknopark’ın ortakları biraz cimri ellerini biraz cebine atması gerekiyor. O 280 dönümlük yeri aktive edelim. Türkiye’de isim yapmış firmalarla görüşüyorum. Onların yatırım yapmalarını istiyorum. Bunların bir kısmını Selim Bey tanıyor ama daha öyle nitelikli teknoloji geliştiren firmalarımız Düzce’ye davet edelim. Onlara yardımcı olup önlerini açacağız, onların işini kolaylaştıracağız. Onlar da Düzce’ye yatırım yapacak.”


“Topluma ekonomik ve sosyal fayda sağlamayan bilim bizden uzak olsun”
Bilim, sanayi ve teknoloji politikalarında yeni bir yaklaşım politikası oluşturduklarını kaydeden Özlü şu ifadelerde bulundu:
“Bilim ve teknoloji politikaları ile sanayi politikalarının eş zamanlı belirlenmesini istiyoruz. Bu konuda ısrarcıyız. Bunu neden böyle istiyoruz? Çünkü bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye bir bağ kurmak istiyoruz. Bilimin çıktısı, teknolojiye girdi, teknolojinin çıktısının, sanayiye girdi olmasını istiyoruz. Topluma ekonomik ve sosyal fayda sağlamayan bilim bizden uzak olsun. Bizimle alakası yok, bizden uzak olsun. Topluma ekonomik ve sosyal fayda sağlamak esastır. Dolayısı ile biz bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye bir bağ kurmak istiyoruz. Bazı akademik yaklaşımlar var. Bunları tasvip etmiyoruz. Ben bilimin faydası olup olmadığına bakmam. 'Benim için bilmek önemlidir' diyen görüştüğüm akademisyenler var. Yaptığımız çalışmaların, yaptığımız işlerin önce 'Neye faydası var?' diye soracağız. Topluma bir faydası yoksa, insanlığa bir katkı sunmuyorsa, medeniyetin oluşumuna girdi sağlamıyorsa o bilimin, o bilginin, o teknolojinin bizimle alakası yok. Dolayısı ile biz bu bağı çok önemsiyoruz."

“Burada asıl olan seri üretim yapmak değil”
Mesleki eğitimin Düzce’deki eksikliğine dikkat çeken Düzce Valisi Zülkif Dağlı, “Bu OSB’ler platformu olarak 5 Organize Sanayi Bölgemizin ortaklığında bir teknik koleji ilimize kazandırmak zorundayız” diyerek şöyle devam etti:

“Biz Teknopark’ımızın sadece Düzce’mize değil, bölgemize hitap etmesini temenni ediyoruz. Teknoparklar piyasaya değil, bilime hizmet eden kurumlardır. Yani seri üretim yapmak burada asıl olan değildir. Aksi takdirde hastanemizin kapısındaki bir dijital kapı geçişini burada üretilmek suretiyle daha ucuz teklif verilmesi asıl olan değildir. Bu hiçbir zaman uygun değildir. Bizde Düzce Valiliği olarak bir proje ofisimiz var, Düzce Teknopark’ta bu proje ofisimizde yer alacağımızı burada belirtiyorum.”



“Düzce büyüyor; büyümeye devam edecek”
Teknopark’ın açılışından duyduğu mutluluğu dile getiren Ayşe Keşir ise şu ifadelerde bulundu:
“Biz gençler için hem bilimde hem de ürettikleri bilimin sanayiye dönüşümünde ki şartları oluşturmak zorundayız, hem siyasiler hem de şehrin yöneticileri olarak, hem akademisyenler olarak. Bu anlamda Düzce’yi bilime kazandıracak katkı sağlayacak bir mekan burası. Sabah Sayın Bakanımızın başkanlığımızda toplantıdaydık, özellikle son 2,5 yılın muhasebesini yaptığımız bir toplantıydı bu. Orada kendileri de ifade ettiler. 1 yıl içerisinde başlanılan ve bitirilen bir bina burası. Düzce büyüyor. Büyümeye devam edecek.”

“Dünya yatırımcılarıyla buluşturacak”
Yenilik ve yaratıcılığın annesinin girişimcilik olduğunu dile getiren Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar şöyle konuştu:
“Girişimci olmadıktan sonra yenilik ve yaratıcılığı ve yeni bir iş fikri geliştirmenin hiç bir anlamı olmadığını da öğrenmeye başladık. Ama bu şemsiyenin en tepesinde mutlak suretle ticarileşme yatıyor. Yani yenilik, yaratıcılık ve girişimcilik ticarileşme çabalarına dönüşmediği sürece hiç bir anlam ifade etmiyor. Bu sebeple ülkemizde ve çok önemli memleketimizin bir insanı olarak, memleketimizin bir evladı olarak Düzce’mizde özellikle bu girişimcilik, yenilik ve yaratıcılık ailesine ticari faaliyetlerine bir kapı açacak bu Teknopark’ta, bölgemizin üniversitemizin akademisyenlerini ülkemizin akademisyenleri sadece ülkemizin akademisyenleri değil dünya yatırımcılarıyla

Protokol konuşmalarının ardından Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'ye plaket ve hediyeleri takdim edildi.

Haber: Ö. YILMAZ