Ülkelerindeki kaos ortamından dolayı Türkiye'ye sığınan Iraklı mültecilerin Düzce'deki sayısı giderek artıyor.

Zorlu koşullar içinde kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalışanların yanı sıra kalacak bir yeri olmayanlar ise sokaklarda, parklarda ya da otobüs terminallerinde yatıyor.

Bunun son örneği dün gece Düzce Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde yaşandı. Irak'tan kaçarak Düzce'ye gelen 3 kişilik aile geceyi terminalde geçirdi. Bekleme salonunda yere ve banklara serdikleri battaniyelerin üzerinde uyuyan ve Türkçe bilmedikleri için derdini anlatamayan aileye yardım eli esnaf ve polisten geldi. Terminalde görevli polislerin yardımlarıyla karınlarını doyuran ailenin çaresizliği yürek burktu.

Bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan yaşlı adam haber ekibimizi karşısında görünce tebessüm ederken, yaşadıkları onca zorluğun gülümsemeyi yüzlerinden söküp atamadığını gösterdi.

Haberimizin ardından harekete geçildi

Yanlarındaki 12-13 yaşlarındaki kız çocuğu ile yerlerinden-yurtlarından koparak geldikleri Düzce'de yeni bir hayata başlamak zorunda olan aile, bu soğuk kış günlerinde kalacak yerleri olmaması yüzünden terminalde geceyi geçirirken, haberimizin ardından yetkililer harekete geçti.

Düzce Valiliği yaptığı araştırmada, Iraklı ailenin dün gece Düzce'ye otobüsle geldiğini belirledi. Kalacak yerleri olmaması sebebiyle geceyi terminalde geçiren mülteci ailenin sabah terminalden ayrıldığı bilgisi verilirken, Düzce'ye gelen mülteci ailelerin ihtiyaçlarına gidermeye yönelik çalışma yürüten Kardeşlik Akrabalık ve Dostluk İletişim Merkezi (KADİM) görevlilerinin söz konusu aile ile ilgileneceği bildirildi.

Haber: C.ÜSTÜNER