Şimdi merak edilen 9 yıldır vergi mükellefi olan Düzce Öğretmenevi'ne

- Bu iş nasıl ihalesiz veriliyor?
- Kar sağlayan bir ticari işletme olarak ihaleye girmesi gerekmiyor mu?
- Kurumun ödediği vergi ve gelir-gider durumu nedir?
- Yıllardır sağladığı kar nerelere harcandı?
- Kamu İhale Kurumu, Düzce'deki gibi yemek dağıtımı yapan bazı öğretmenevlerindeki bu faaliyeti 4734 sayılı kanunun amaç ve ilkelerine aykırı bulup iptal ederken Düzce'de işleyiş nasıl devam ediyor?

2004 YILINDA TICARI IŞLETME OLDU

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Düzce Öğretmenevi'ne ihalesiz şekilde binlerce öğrencilik yemek hizmetini nasıl verdiği konusunda yayınladığımız haberlerin ardından ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Üst düzey bir yetkiliden alınan bilgiye göre; yıllarca taşımalı sistem kapsamındaki öğrencilere yemek yapım ve dağıtım işini üstlenen Düzce Öğretmenevi ile ilgili yapılan şikayetler üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü kuruma ticari kimlik kazandırılması kararını verdi. Bu kapsamda 2004 yılında Ticaret ve Sanayi Odası'na yapılan başvuru ile odaya kaydı yapılan öğretmenevi artık ticari bir işletme haline dönüştü.

HER YIL 5 OKUL IHALESIZ VERILIYOR

TSO'ya kayıtlı, oy kullanan, vergi mükellefi bir ticarethane olarak yaklaşık 9 yıldır hizmet veren Düzce Öğretmevi'ne her yıl 5 okulun yemek dağıtım işi ihalesiz veriliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü merkezdeki okullar için her yıl ihale açarak önce kişi başına yemek maliyetini belirliyor. İhaleye alan firmaya 5 okul dışındaki okulların yemek hizmeti veriliyor. Düzce Öğretmenevi de ihalesiz şekilde sorumluluğunda olan 5 okula ihalede belirlenen fiyat üzerinden yemek çıkartıyor.

GÜNLÜK TOPLAM KAPASITE 3 BIN 295

Bu yıl toplam bin 212 öğrenciye günlük yemek çıkartan Düzce Öğretmenevi'nin günlük toplam kapasitesi ise 3 bin 295. Sadece 5 okula yemek dağıtırken Milli Eğitim tarafından geçen yıl tüm liselerin yemek dağıtım işi de ihalesiz olarak Düzce Öğretmenevi'ne verilirken kurumun bu yıl da liselere dağıtım yapıp yapmayacağı ise belli olmadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işi ihaleye çıkartması da gündemde... Sorumluluğundaki okullar dışında bazı kamu kurumlarına da yemek hizmeti veren öğretmenevi, yemek şirketlerinden farksız bir şekilde hizmet sunuyor. 28 Şubat 2012 yılında TSO'dan alınan kapasite raporunda ise öğretmenevinin yıllık yemek üretim kapasitesi 593 bin 125 olarak kayıtlara geçti. 



Haber: C. ÜSTÜNER