2007 Yılı başında kamuoyuna duyurulan ve 15 bin kişinin başvurduğu 1776 konutluk  Metek Köyü Toplu Konut projesi’ne başvuranların büyük bölümünün dar gelirli olması nedeniyle konutların arzındaki sorunlar hala aşılamadı.

Her konut için on kişinin başvurduğu projenin içinde sadece 330 konut dar gelirlilerin ödeyebileceği koşullara sahip idi. Bu evler için ortaya çıkan talebin arzın çok üzerine çıkmasına rağmen, geriye kalan konutların fiyatlarının el yakması nedeniyle beklenen ilgiyi görmediler. Böylece ilk etapta 15 bin kişinin başvurduğu konutların büyük bölümü Toplu Konut idaresi’nin elinde kaldı. TOKİ bu evleri açık satış yolu ile elinden çıkarmaya çalışıyor.

Bu durum tersinden okunduğunda farklı bir sonuca da neden oluyor, ilk başvurunun bire on olarak gerçekleşmesinin tersine, 1776 konutun sadece yarısına yakını için başvuru yapıldı. Bu da kesin kayıt yapmak isteyenlerin, ilk başvuruda bulunanların yaklaşık yirmide biri olduğunu ortaya koyuyor.

Öte yandan alt gelir gruplarında başvuru patlaması ilimize özel bir durum değil.. Alt gelir grupları için üretilen projelerde tek bir konut için Düzce’de 10 kişi sıraya girerken, Kayseri'de 22, Konya'da 35, Şanlıurfa'da 55 kişi sıraya giriyor.