13-19. yüzyıllar arasında Anadolu’da yasayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme sitemi olan “Ahilik” , her yıl eylül ayının son haftasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Bu yıl 22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik haftası dolayısıyla bugün şehir merkezinde yürüyüş düzenlendi.

 

 

 



Belediye meydanından başlayan yürüyüş, Anıtpark’ta son buldu. Yürüyüşe Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney ve oda temsilcileri katıldı.

 


Esnafların iş kıyafetleri eşliğinde katıldığı yürüyüşte taşınan dövizlerle önemli mesajlar verildi.



Anıtpark’ta devam eden programda saygı duruşunda bulunularak istiklal marşı okundu. Ardından Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Atatürk Anıtına çelenk koydu.

 



Törende en yaşlı esnafa Şed kuşağı takıldı, başarılı esnaflara plaket verildi.



Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, ahilik anlayışının önemini vurguladı.


Bağcı,"İnsanlar arasındaki ilişkilerde ticaret ve sosyal ilişkilerde dürüstlüğün, güvenirliğin hoşgörünün, yardımseverliğin, hak ve hukuka riayet etmenin iş ve ahlak hukuka uygun hareket etmenin esaslarını ilkelerini esas alan ahilik kültürüne her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktayız" dedi. 


 
Ahilik Haftası adına bir konuşma yapan DESOB Mustafa Kayıkçı, esnafın toplumsal yaşamın parçası olduğunu söyledi.


Kayıkçı, "Düzce'de 10 bin işletmemiz var. aileleriyle çalışanlarıyla birlikte düşünüldüğünde 60 bin insanı temsil eden Düzce’nin en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Esnaf ve sanatkârlar sadece işleriyle iştikal eden kesim değildir. esnaf semtimizi mahallemizin sokağımızın ağabeyidir. esnaf manevi değerlerimizin kültürümüzün toplumsal yaşamımızın sosyal dayanışma ve adaletimizin adeta teminatı olmuştur."dedi.
Tören sonrası Vali Ali İhsan Su Anıtpark'ta kurulan stantları gezerek esnaflarla sohbet etti.



Stantlarda mermer üzerine yapılan Atatürk Portresi ilgi çekti. Yine en dikkat çeken stantlardan biride Fırıncılar Odasının yaptığı büyük ebatlardaki ekmeklerin sergilendiği alan oldu.


Anıtpark’ta tören Ahilik pilavı dağıtımı ile son buldu.. Pilav dağıtımını Vali Ali İhsan Su ve DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı elleri ile yaptı. Kayıkçı, pilavları doldururken, Vali Su da kavurma ikramında bulundu. 
 

 

Haber: S. Kaşkır