2013 yılında yapılan seçimle göreve başlayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), geride bıraktığı 3 yılı kavgalar ve çekişmelerle geçirdi. Şehir merkezine sıkışan TSO binası kurtaracak yeni hizmet binası, yılan hikâyesine dönen TOBB okulu gibi bir önceki yönetimden kalan konularda bu 3 yılda iyi bir mesafe alınamadı. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, yıllardır gündeme olan yatırımlarla ilgili görüşlerini ÖNCÜ TV’ye anlattı.  Kısa süre önce ihale aşamasına gelen TOBB’un 24 derslikli okul projesinin gecikmesini Çakır, “talihsizlik” olarak yorumladı.

“Talihsizlik”

“Biz hep bu meseleyi üzerimize aldık.” Diyerek sözlerine başlayan TSO Başkanı Çakır, süreci şöyle paylaştı:  “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 24 derslikli okulu Düzce’ye hibe etmesi” bizden önceki başkan Metin Büyük zamanında da konuşulmuş, hayata geçmesi için süreç devam etmiş. Birçok il almış alamayanlar var. Düzce’de yapılması adına başkan olur olmaz, Rıfat Bey’e ilk karşılaşmamızda Düzce’ye olan okul meselesini söyledim, “en kısa zamanda yapacağız” dedi. Giden valimiz Ali İhsan Su zamanında protokolü burada imzalama imkan bulduk. Oraya kadar takvimi biz işlettik. Ondan sonrası talihsizliktir.”

“Bürokrasinin yazışması süreyi uzattı”

Okullun yapımının gecikmesini proje değişimi ve bürokrasiye bağlayan Çakır, şöyle konuştu: “ TOBB’un tip projeleri var. Aldık projeyi getirdik, ilgili kuruma teslim ettik. Tip proje bizim yerimize uymadı. TOBB bu işe çok fazla hassasiyet gösteriyor. Bize resmi görüş istedi. Bu yazılı süreci bizzat takip ettim. Yazışma trafiği o kadar uzun sürdü ki, bir takım bilgiler eksik gitti. İnanın boş evrakların gidip geldiğine bile şahit olduk. Bürokrasinin kendi arasındaki yazışması süreyi uzattı da uzattı. Ben bizzat TOBB’a gidip görüştüm. Projeyi yapma konusu gitti geldi. Bu farklı projeyse, Düzce’de deprem bölgesi, bu sefer proje yer etütleri ile ilgili prosedür eklendi. Ramazana girmeden birkaç gün önce son neticeyi almak için gittim. Rıfat Başkan, ‘Mayıs ayı bitmeden ihale edilecek’ dedi.  Nihayet prosedür tamamlandı ihale yapıldı. Şimdi ihalenin süresi var. Bekleme süresi var, sonra hangi firma aldı, takvim süresi var. O belirlendikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız.”

“Bizim dönemde olmayacak”

Çakır, Yeni binası için proje yarışması düzenlenen, ardından Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki işyerlerine talip olan TSO’nun yeni hizmet binasının bu yönetim döneminde yapılmayacağını açıkça söyledi.

Çakır, “Bizim dönemde olmayacak. “Burası şehrin içinde kaldı, yetersiz kaldı. Kiraya verilip iyi bir gelir elde edilebilir, YİMPAŞ’ın yanındaki arazimiz de dursun, Fevzi Çakmak’taki Kalıcı işyerlerini alalım’ dedim.  Vilayetten, ‘bizi dışardaki Ahmet, Mehmet’le bir tutmayın biz kamuyuz.’ Dedik. Bu sefer kamu tartışması çıktı. Bu giden valimizle bu konuyu biraz tartıştık. Müfettişlerden görüş aldık: kamu değilsiniz, ‘biz size devletin yerini normal Ahmet’le Mehmet’le ihale ediyormuş gibi satabiliriz. Kiraya veririz tahsis veremeyiz” dediler. Biz de sembolik bir kirayla alalım istedik. Yüksek kira istediler. Satın alma isteğimize iyi bir yaklaşım varken, bizim arkadaşlarımıza pahalı geldi. Halbuki pahalı değildi.” İfadelerini kullandı.

“Maalesef olmadı”

Başkan Çakır, Kalıcı İşyerlerinin Düzce TSO için çok karlı olacağını savundu ve “kendi malımız olacaktı, ciddi kira bedelimiz olacaktı.  Son derece geniş salonlar teçhiz edecektik. Şuan bizim kiracımız olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansını, Muhtemelen KOSGEB’i oraya getirip, komibine bir çalışma olacaktı. Arkadaşlarımızın böyle baktığı yerde bizde ‘kendi yerimizde devam edelim’ dedik. Bana göre ihtiyaç var. Kendimiz ayrı bir bina yapmamız başlı başına bir süreç. Kalıcı iş erleri olsaydı çok hesaba kitaba uygun olacaktı ama maalesef olmadı.” Dedi.

Haber;s.kaşkır