Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Düzce İli Biyolojik Çeşitlilik ve Tür İzleme Projesi” çalıştayı Orman Fakültesi ev sahipliğinde düzenlendi. Orman Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda “Düzce İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri, Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi” konuları akademik bir uslüpla anlatıldı.

 

Birçok bitkinin nesli tükeniyor

 

Programa katılan ve konuşmasına çalıştayın faydalarını vurgulayarak başlayan Vali Ali İhsan Su, “Hem bitki hem de hayvan olarak çok çeşitli ülke olmamıza rağmen birçok bitki nesli tükenmektedir. Bu açıdan hem envanter çalışmasının gelecek kuşağa aktarılması ve mevcut varlığın keşfedilesi yönünde çok faydalı ve önemli olduğunu düşünüyorum.” diyerek çalışmanın 5 -10 yılda bir tekrarlanması gerektiğini vurguladı.

 

Düzce’de ilk ve bir başlangıç

 

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un sunumuyla devam eden çalıştayda Akbulut, “Düzce’de yapılan biyolojik çeşitlilik çalışması sanıyorum ilimizde ilk çalışma. Bu bir başlangıçtır. Devamında ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor.” dedi.

 

Yol gösterici olmasını diliyorum

 

Dekanın ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Yapılan çalışmayı çok kıymetli bulduğumu söylemeliyim. Üniversitemizin temel hedefine felsefesine uygun bir çalışmadır. Başta bakanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın bir yol gösterici olmasını diliyorum.” dedi.

 

102 familya, 471 cins, 1200 tür

 

Gölyaka MYO Müdürü Doç. Dr. Necmi Aksoy “Biyolojik Çeşitlilik” üzerine gerçekleştirdiği sunumunda, “Bulunduğumuz bölgeye baktığımız zaman Düzce’de farklı biyosistemleri yaşıyorduk. Mart’ın başından Ekim’in sonlarına kadar veri izleme yaptık. Düzce’de 102 familya, 471 cins, 1200 tür ve tür altı saksonu olduğunu keşfettik. Düzce’nin neresine giderseniz gidin; orada mutlaka nadir yetişen bitiklerimizi görebilirsiniz." diye belirtti. Çalıştayın sunumların ardından sona erdi.

Haber.C.ÜSTÜNER