Antik tiyatro, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı Prusias ad Hypium Antik Kenti bölgesinde 4 yıldır süren kazı çalışmaları ile tarih gün yüzüne çıkartılıyor. 

Çiftepınarlar Mahallesi'nde bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti'ne ait tiyatronun 2017 yılı kazı sezonu çalışmalarına 10 Temmuz 2017 tarihinde başlanmıştı. Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Düzce Konuralp Müzesi başkanlığında yapılan antik tiyatro kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümünün tamamlandığını duyurdu.

3 aylık bir dönemi kapsayan 2017 kazı sezonu çalışmalarında elde edilen buluntular ve sezon boyunca yapılan çalışmalar ise yarın düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak. 

Düzce Valisi Zülkif Dağlı'nın katılımıyla yarın (24 Ekim) saat 14.30'da Düzce Konuralp Müzesi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek toplantıda Düzce Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Emre Okan tarafından "Antik Tiyarto Kazı Çalışmaları" sunumu yapılacak. 

Diğer taraftan tarihi M.Ö. III. yüzyıla kadar uzanan Konuralp bölgesinde bulunan antik kentteki tiyatroda kazı çalışmaları 2013 yılından bu yana sürdürülüyor. Bölgenin gün ışığına çıkmayı bekleyen zenginlikleri Efes’e eşdeğer görülürken, kazı çalışmaları ile toprak altında saklı kalan Batı Karadeniz’in Efes’i ortaya çıkartılıyor. Karadeniz’de bu kadar iyi korunmuş Roma dönemine ait bir tiyatro yapısının olmadığını belirten uzmanlar, bu çalışmaların sonuçlarının hem arkeoloji dünyasına hem de Düzce'nin turizmine çok önemli getirilerinin olacağı görüşünde...  

Haber: C. ÜSTÜNER