Bugün Düzce Valiliği'nde düzenlenen iki ayrı toplantıda Düzce’nin turizm potansiyelleri masaya yatırıldı. Toplantılardan ilki Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından "Düzce’nin Geleceği Çalıştayı" idi.
2010-2013 Doğu Marmara Bölge Planı öncelikleri kapsamında Düzce’nin geleceği çalışma toplantısının son oturumunda ortaya çıkan sonuçlar derlenerek “Düzce’nin Geleceği Yol Haritası” katılımcılarla paylaşıldı. Toplantıda ayrıca Düzce’nin ekoturizmine dayalı kalkınma stratejileri ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıya Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Bülbül, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, kaymakamlar, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Vali Vasip Şahin, toplantının Düzce’nin turizm ve kentleşme noktasında hedeflerini belirlemek ve bir yol haritası çizmek açısından önemli olduğunu söyledi.
Elimizde Bir Yol Haritası Olmalıydı
Şahin, “Düzce’nin sanayi noktasında yakaladığı bir ivme var buna devam edecek. Tarım geleneksel olarak ön planda devam ediyor. Biz hep hem sanayileşmenin hem de tarımın daha iyi yapılması noktasında alternatif olarak turizmin ön plana çıkması gerektiğini söyledik. Bunun da alt yapısını hazırlamanı gerektiğini düşündük. Ama elimizde bir yol haritası olmalıydı bu çalışma bizim için bir tecrübe oldu.” diye konuştu.
Yaklaşık 1 buçuk saat süren toplantı ile ilgili bilgiler veren Şehir Plancısı Faruk Göksu, Düzce’nin çok çeşitli doğal zenginlik sahip olduğunu toplantıda da bu farklılıkları ortaya çıkaracak stratejiler üzerinde durulduğunu ifade etti. Göksu, toplantı sonunda Düzce’nin ekoturizmine ön plana çıkaracak tasarım rehberinin hazırlanma gerekliliğinin ortaya çıktığını belirtti.
Ekomerkez Kaynaşlı’da Olmalı
Göksu, “Düzce’nin eko turizmine yönelik, kalkınmasına yönelik vizyon ve stratejiler masaya yatırıldı. Düzce bereketli ve kültürel birlimi olan bir bölge. Bu farklılıkları ortaya çıkarak stratejileri ortaya koyduk. Bu çerçevede özellikle Kaynaşlı ve Bakacak arasını kapsayan eski Bolu yolu, Düzce’nin yaylalarına yönelik projeler ürettik ve bunları valimiz ve katılımcılarımızla paylaştık. Yaptığımız çalışmalar sadece fikir ve vizyon üzerine çizildi. Sonuç olarak eğer Düzce’nin geleceğinde ekoturizm ön plana çıkacaksa bir tasarım rehberinin hazırlanması gerektiği ortaya çıktı. Bir diğer konuda bizim önerdiğimiz ekopazar ekomerkezinin Kaynaşlı’da olması gerektiğiydi. Tabii burada önemli olan tüm bunları yatırımcıya anlatacak bir rehber haline dönüştürülmesi.” şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Düzce ziyaretinde il koordinasyon kurulunda görüşülen Düzce’nin doğal güzelliklerinin geliştirilmesi, tanıtılması, Düzce’de yapılabilecek iş ve işlemler dahilinde görüş alışverişinde bulunmak amacıyla kaymakamlar ve kurum müdürlerinin katılımıyla valilik toplantı salonunda  ikinci toplantı düzenlendi.
Efteni’ye Rehabilasyon Merkezi
Toplantı öncesi açıklamada bulunan Vali Vasip Şahin, bu toplantıların Düzce’nin turizm potansiyellerinin yatırımcıya sunulması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Efteni Gölü’ne yapılması planlanan yeni projeden bahsetti.

Şahin, “Genel müdürlüğümüzün Efteni gölü ile ilgili sulak alan yönetimi ve ıslahı ile ilgili çalışmamız vardı. Şimdi orada rehabilitasyon merkezi projelendirmişler. İnşallah o da kısa süre içerinde hayata geçecek. Projenin amacı oradaki canlı varlıkların yeniden dönüşünü sağlayıcı çalışmalar yapmak. Rehabitasyon merkezi birçok balık bitki ve kuş çeşidinin arttırılmasında önemli katkıları olacaktır.” dedi.

Haber; S. KAŞKIR