Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Kalkınma Vakfı arasında arıcılık alanında işbirliğini geliştirmek, yeni teknolojilerin ve arı ürünleri üretim tekniklerinin benimsetilmesi için arı üreticilerinin eğitimlerinin sağlanması ve arı ıslahı temeline dayanan tekniklerin geliştirmesine yönelik olarak bir protokol imzalandı. İmzalanan protokol çerçevesinde Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan ve Düzce ve Bitlis illerinin pilot olarak seçildiği Arı Sütü Üretimi Projesi Düzce'de uygulanmaya başlandı.

 

 

Proje uygulamasını yerinde görmek amacıyla beraberinde Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker ile birlikte İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Ali İhsan Su, İl Müdürü Harun Kabaoğlu’ndan proje ile ilgili bilgiler aldı.

20 arıcı eğitimden geçirilecek

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, proje kapsamında Düzce ilinde arıcılık yapan birlik üyesi 20 arıcının pratik ve uygulamalı eğitimden geçirileceğini, 20 arıcıya 6’şar bin TL’lik olmak üzere toplamda 120 bin TL’lik başta arı sütü olmak üzere arı ürünleri üretim malzemelerinin verileceğini ve proje sonunda üretilen arı sütünün Türkiye Kalkınma Vakfı tarafından alım garantisinin verildiğini söyledi.

Kabaoğlu ayrıca, arı sütünün çok değerli ve besleyici bir ürün olduğunu, piyasada kilogram fiyatının 3 ila 5 bin TL arasında değiştiğini, bu kapsamda projenin ilk kez Düzce'de uygulanmaya başlamasının sevindirici olduğunu söyledi.

 

Arıcılarımız için bir şans

Vali Ali İhsan Su da, projenin Düzce ve ülke için bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Proje sonunda arı sütü üretiminin yapılacak olması ilimiz için artı bir değer yaratacak. Arıcılarımızı arı sütü konusunda eğitmek üzere Türkiye Kalkınma Vakfından arıcılık uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Alim Tutar’ın seçilmesi ve ders vermek üzere aramızda bulunması arıcılarımız için bir şans.” dedi.

Kovan desteği istediler, sözü aldılar

Eğitime katılan arıcıların, kendilerine kovan desteği istemeleri üzerine Vali Ali İhsan Su, arıcılar için gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyerek, İl Özel İdaresi'nden bu konuda kaynak ayıracaklarını ve arıcıları destekleyeceklerini söyledi.

Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba ve Gölyaka Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Örenay’ın da hazır bulundukları ziyarette, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba tarafından Vali Ali İhsan Su’ya arı sütü hediye edildi.

Arı sütü projesi ile ilgili çalışmalara, önümüzdeki günlerde dağıtılacak arı ürünü üretim malzemelerin ardından uygulamalı eğitimle devam edileceği bildirildi.

 

 

 

Haber;C.Üstüner