Düzce’nin hızla artan nüfusu ve gelişen ekonomisi ile artık kabuğuna sığmayan bir il görüntüsü çiziyor. Hızlı gelişimde üniversitenin, sanayinin ve ticaretin yanı sıra her geçen yıl gelişim gösterdiği sık sık vurgulanıyor… Düzce’de hemen hemen her ailenin kapısının önünde bir araç buluyor… Zaten TÜİK verileri de Düzce’de araç sayısındaki artışı da doğruluyor…

 

TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ekim 2013 sonu itibariyle Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Düzce taşıt sayısı artışı Türkiye ortalamasını solladı. 2013 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de toplam taşıt sayısı yüzde 5,31 artarken, bu oran Düzce’de yüzde 7,31 olarak kayda geçti. Ekim 2013 itibariyle Düzce’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 525 artarak 81 bin 746’ya ulaştı. En fazla artış 381 ile otomobilde gerçekleşirken, otobüs sayısı ise 30 adet azaldı.

 

Taşıt sayısı verilerinde dikkat çeken bir nokta ise motosikletlerle ilgili oldu. Düzce’de 2013 Ekim sonu itibarı ile trafiğe kayıtlı 81 bin 746 taşıt bulunurken, ilk sırada 39 bin 252 ile otomobil, ikinci sırada ise 13 bin 056 adet ile motosiklet oldu. Üçüncü sırada ise 12 bin 756 ile kamyonet yer aldı.
Veriler bunları gösterirken, Düzce bu artan araç sayısını kaldırabiliyor mu sorusu akıllara getirdi.
Kent merkezinin dar cadde ve sokakları göz önünde bulundurulduğunda söz konusu araç sayısının nedenli büyük bir trafik keşmekeşine neden olabileceğini tahmin edememek mümkün değil. Otopark sıkıntısı da cabası. Yıllardır bir türlü çözümlenemeyen otopark sorunu hafta içinde tavan yapıyor. Düzce belediyesi tarafından Şerefiye Mahallesine yaptırılan otoparkta çözüm olmadı. Vatandaşlar otoparkın yetersiz kaldığı için araçlarını ya çarşıya uzak noktalara park edip yürüyor ya da kaldırımların üzerine, engelli vatandaşlar için ayrılan park alanları ve diğer park yapılmaz bölgelere park ediyor. Ancak bu kez de trafik ekiplerinin kestiği cezalar nedeniyle neye uğradıklarını şaşırıyorlar.

Haber; S. KAŞKIR