1931 yılında konuralp’te bulunan ancak Düzce'de Müze Müdürlüğü bulunmadığı için İstanbul ‘a götürülerek Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 4. yüzyıla Roma Dönemine ait olan Bereket Tanrıçası Tyche heykelinin kopyası geçtiğimiz günlerde Düzce’ye getirildi. Tyche heykeli, bugün Konuralp Müzesinde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.


Törene Vali Adnan Yılmaz ve protokol katıldı. Konuralp’in tarihinin anlatıldığı açılışta, tarihi çalışmalar slayt gösterisiyle konuklara sunuldu.
Vali Adnan Yılmaz, tarihin korunmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bunu birlik içinde yapılmasıyla Düzce’nin turizmde en önde olabileceğini bildirdi.
Yılmaz, “ Müzeler haftamız hayırlara vesile olsun, Konuralp Batı Karadeniz’in gerdanlığında tarihi sit alanı, tarihi korumazsak hepimize düşen görev. O halde Konuralp’i yarın ki nesillere bulunduğundan daha iyi şekilde yok etmeden daha iyi yerlere ulaştırmak için sahipleneceğiz. Konuralp müzemiz elden geçirilmeli ne lazımsa ödenek gönderilerek yapılmalı. Biz birlik beraberlik içinde olursak Turizmde en önde oluruz. Düne kadar eylem planımız yoktu, eylem planımızı yaptık birlikte göreceğiz umarım bu eylemler zamanında olur. Geçen Cuma günü birlikte başlattığımız Abant yolu İstanbul’dan gelenler yerli ve yabancı turistler Abant’a orman yolundan geçecek.” Dedi.
Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Bozdemir, Tyche heykelinin tarihini anlattı. Ayrıca Bozdemir, müzelerin bulundukları yerlerin kültür ve sanat merkezi haline gelmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.
Bozdemir, “ Osman Gazi zamanında kahramanlıklar gösteren Konuralp müzesinin sizler için ayrı bir önemi vardır. Tyche heykelinin birebir kopyası yapılarak teşhir edilmek üzere müzemize teslim edilmiştir. Tyche şans, başarı, tanrıçasıdır, orjinali milattan önce 4. Yüzyıla ait olan bu eserin milattan sonra bir kopyası yapılmış eser. Müzelerin bulundukları yerin kültür ve sanat merkezi haline gelmesi yönünde ki çalışmalar aralıksız devam etmektedir. “ şeklinde konuştu.


Tuzim İl Müdürü Özcan Budak ise ,2003 yılından bu yana personel olmadan müzede halka hizmet verdiklerini belirterek, heykelin kazanmasında emeği olanlara teşekkür etti.
Budak, “ Başladığınız çalışmaların semeresini görmek bizleri son derecede mutlu etmektedir. Bugün geldiğimiz noktada 2003 yılında kapalı olan Konuralp müzesinin Bakanlık izniyle hizmete açtık 2003 yılında 7 yıl biz burayı Valiliğimizle birlikte personel olmadan Düzceli hemşerilerimize hizmet verdik. Heykelin bize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “ dedi.
Konuralp Müze Müdürü Yunus Reyhan müzelerin tanıtımını yaparak, Milli Eğitim Bakanlığıyla ortaklaşa yürüttükleri çalışmada Anaokulu öğrencilerine bundan sonra Arkeoloji dersi vereceklerini belirtti.
Reyhan, “ Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber 2013- 2014 öğretim yılından itibaren her Anaokulu çocuğumuza uygulamalı Arkeoloji dersi vereceğiz. Ülkemizde 1982 yılından itibaren kutlanan müzeler haftası 2011 yılından itibaren müzeler günü olarak kutlanmaktadır.” Şeklinde konuştu.


Vali Adnan Yılmaz tarafından Tyche heykelinin Düzce’ye kazandırılmasında emeği geçenlere şükran belgesi verildikten sonra müzede bulunan anaokulu öğrencilerinin sergisi gezildi. Son olarak Tyche heykelinin, Vali Adan Yılmaz ve heykelin Düzce’ye gelmesinde emeği olanlarla birlikte açılışı yapıldı.

Haber: S. YANAR