İlki Akçakoca Öğretmen evi’nde, ikincisi ise Uğurlu köyünde düzenlenen, Büyük Melen Barajı Çevresel Etki Değerlendirme Çalışması kapsamında yapılan üçüncü Halkın Katılımı toplantısı Gençlik Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıda Büyük Melen Barajı hakkında bilgiler veren İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi Ali Fuat Aydın, Büyük Melen Barajı’nın İstanbul’un

2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağını ve projenin toplam maliyetinin 1,18 milyar dolar olduğunu söyledi. Aydın barajın Akçakoca’da bulunan Çayüstü tepesi ve Dikenli Tepe arasına yapılacağını belirtirken, barajdan yılda 1077,27 hektometreküp içme suyu elde edileceğini ifade etti.

Barajın 17 bin 150 dekar olan rezervuar alanının yüzde 17 sinin tarım, yüzde 63’ünün fındık tarlası, yüzde 8,5’lik alanının orman, yüzde 11’lik bölümünün ise boş alan olduğunu söyleyen Aydın, 300 metrelik mutlak koruma bandında bulunan 35 bin 765 dekarlık alanda ise yüzde 1,5 tarım arazisi, yüzde 71 fındık, yüzde 19,5 orman ve yüzde sekizlik de boş alan olduğunu söyledi.

Aydın, baraj nedeniyle ekosistemde değişmeler yaşanacağını, bazı bitki ve hayvan türlerinin bölgede yaşamasının güçleşeceğini, öte yandan balık türlerinde zenginleşme beklendiğini söyledi.

Aydın’ın sunumunun ardından DSİ yetkilileri toplantıya katılan vatandaşların sorularını cevapladı.