Kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin yeni yöntemi Gergedan Böceği avı… Yurt dışında yüksek fiyatlara alıcı bulduğu belirtilen haberlerin ardından, yurdun dört bir tarafında vatandaşlar gergedana benzeyen böcek avına çıkıp çok sayıda böcek avladı. Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi Düzce’de de görülen gergedan böceği ile ilgili haberimizin ardından haber merkezimize bir çok “ böcek ihbarı” geldi.

Peki, Gergedan Böceği hakkında son günlerde "90 bin dolara satılıyor" iddiaları doğru mu? Gergedan böceği daha çok hangi bölgelerde görülür? Bir gergedan böceği ile zengin olmak mümkün mü? İşte bugünlerde en çok merak edilen soruları uzmanına soralım istedik.

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beşir Yüksel, değerli olduğu öne sürülen "gergedan böceği"nin, Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini belirtirken, piyasa değerinin de haberlerde bahsedilen gibi olmadığını aktardı.

Yüksel, “ O bahsedilen fiyat yok. piyasa değeri ne kadar derseniz mesela Japonya’da yetiştirilen gergedan böceklerinin maksimum 5 yada 10 dolar olabileceği öngörülüyor. Eğer 90 bin dolar deniliyorsa şuan elimde 20 tane var. Yani 2 trilyonluk böcek sadece bizim koleksiyonumuza mahsus var diyebiliriz.” dedi.

Çay bahçelerinde su kanallarında, park ve bahçelerde rahatlıkla bulunabilen gergedan böceğinin ülkemizde çok önemli bir zararı olmadığını kaydeden Yüksel, şunları kaydetti:

“koleksiyoncular için kaçırılmayacak bir tür. Koleksiyonlarında olmazsa olmazıdır. Üzerindeki vernik şeklindeki parlaklık insanları cezbediyor. Bu şekilde yaygın olan tür sadece Türkiye’de değil, 3 kıtaya yayılmış. Türkiye’ye özgü olsaydı muhafaza edilmesi gerekirdi.”

Gergedan böceklerinin neslinin tehlikede olduğunu da aktaran Yüksel, böceği yakalayan vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu.

Yüksel, “Gergedan böcekleri nesli tehlikede olan bir tür kapsamındadır. Kırmızı listededir. Kırmızı listeye giren türlerin de korunması gerekir. Genetik  bilgi gelecek nesiller için köprü.  Vatandaşlara tavsiyem  bu türleri çok dikkate almamaları, yakalamışlarsa da serbest bırakmaları.  Gen kaynaklarının toplanarak yok olması bizim için çok üzücü olur. Bu bakımdan çok duyarlı olmalarını istiyoruz.” dedi.