Dünya'da örneğinin ikincisi olan topraksız 18 raflı tarım ile meyve yetiştiriciliği Düzce Üniversitesi ile Konuralp'te bir tekstil fabrikası işbirliğiyle Düzce'de ilk kez üretimi yapıldı.



Düzce'de ilk olan topraksız tarımın dünyada ilki Kanada'da,  18 raflı sistemle yapıldı. Bahçesinde bulunduğu tekstil fabrikasının atık su buharından ve ısısından yararlanılarak az maliyet ile çok ürün vermeyi amaçlayarak yapılan sera ilk çileklerini 17 Mart tarihinde verdi.




Topraksız tarım ile 18 katlı çilek yetiştiren ve ilk meyvelerini tatmak ise Vali Ali İhsan Su ve Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu'na nasip oldu. Serayı ziyaret eden Vali Ali İhsan Su’ya Ziraat Mühendisi Hasan Oruç ve Düzce Üniversitesi Çilimli Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Çiğdem Sakinoğlu Oruç, yaptıkları tarım ile ilgili bilgi verdiler.



Çiğdem Sakinoğlu Oruç, kasım ayında başlayan bu projenin ilk olarak üretim amaçlı olmayıp deneme amaçlı olduğunu ve 7 farklı çeşidin bu bölge içerisinde hangisinin daha uygun bir şekilde az maliyetle sunulabileceğini göstermek istendiğini ifade etti.



Serayı dolaşan ve bilgi alan Vali Ali İhsan Su Düzce'de tarımın önemine değinerek az maliyet ile çok ürün vermeyi amaçlayan bu tür gelişmeleri desteklediğini ifade etti.



Su," İlimizde tarım sektörü çok önemli bir yere sahip. O sebeple bu anlamda modernizasyon ve çağın gerektirdiği yeni teknikleri de mutlaka kullanmak gerekiyor. Daha az maliyetle daha az alanda daha çok ürün elde etmek çok önemli. Bunun gibi Üniversite-Sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen üretim metodlarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz de bu gibi projeleri destekleyeceğiz.



Vali Su'nun ardından tekstil fabrikasının Genel Müdürü Mutlu Kayan ise Düzce'de sanayinin tarımı ikinci plana atmadığını göstermiş olmak amacıyla projenin ilk adımını attıklarını ifade etti.



Kayan," Düzce'de sanayinin tarımı ikinci plana atmadığını göstermek adına Düzce Üniversitesi'nin de yardımıyla bu projenin ilk adımını atmış olduk. Bizden sonra da inşallah bir çok sanayi kuruluşumuza da vesile olur.