Yeşil doğanın can düşmanı olan ve bu yıl ilk kez Yeni Karaköy’de ortaya çıkan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele çalışmaları Düzce'nin güney köylerinde amacına ulaştı ancak şimdi de kuzey köyleri istila altında kaldı. Üreticilerin korkulu rüyası olan böceğin yayılmasını önleme amacıyla 1. döle karşı 55 köy ve 1 beldede 17 Haziran'da başlayan toplumücadeleden 2 ay sonra bu kez 2. döl çıkışlarını kurutmak için 8 ekiple 57 köyde ilaçlama yapılmıştı.


Bu kez kuzey köylerde hortladı


Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl erken başlayan kelebek seferberliğinin olumlu sonuçlandığı sanılırken korkulan haber Çerkez Taşköprü Köyü'nden geldi. Güney köylerde yayılması duran Amerikan Beyaz Kelebeği bu kez kuzey köylerde hortladı. D-100 karayolunun kuzey yakısında bulunan köyleri tehdit eden böcek nedeniyle çiftçiler uyku uyuyamaz oldu. Çerkez Taşköprü Köyü'nden başlayarak Çilimli'ye kadar hızla yayılan beyaz kelebek kabusu nedeniyle haber ekibimiz aracılığıyla yetkililere çağrı yapan köylüler, kuzey köylerde de çalışma yapılmasını istemişti.



Vali çiftçinin sesine kulak verdi


Çiftçilerin sesine kulak veren Vali Ali İhsan Su, bugün İl Tarım Müdürlüğü'ne “Mücadeleye başlayın” talimatı verdi. Bu doğrultuda sabah erken saatlerde Amerikan Beyaz Kelebeği'nin tehdit ettiği köylerde toplu mücadele çalışması başlatıldı. Bu kapsamda köylerin ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde ilaçlama yapılıyor. Toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerin de kendi bahçelerini kontrol etmesi ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmesi istenirken ayrıca il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırması, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlaması gerektiği vurgulanıyor.

 

Haber: C. Üstüner