AK Parti İl Divan toplantısında gündem dışı olarak görüşülen 2 konuyu içeren “ İl Divanda çarpıcı gündem” başlıklı haberimizde,AK partili bir üyenin Çilimli'deki bir koruyucu aile ilgili iddialarını gündeme getirmiştik. Bu iddiaların ardından Düzce Valiliği'nden Koruyu aile projesinin yönetmeliğe uygun işlediği ve Çilimli'deki koruyucu ailenin kriterlere uyduğu yönünde yazılı açıklama geldi.
Valilikten gelen açıklama şöyle:

Koruyucu Aile Projesi Düzce Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından çok dikkatli bir şekilde yürütülmektedir. Yapılan tüm çalışmalar Bakanlığın yayınlamış olduğu Koruyucu Aile Yönetmeliğinin çerçevesi içinde yürütülmektedir.
Haberde iddia edilen;
1. “Koruyucu Aile ve çocuk sayısı belirlenmesinde amacın dışına çıkılmaktadır”. Cümlesi bilgiye ve belgeye dayanmayan bir iddiadan ibarettir. Koruyucu Aile olmak isteyen tüm ailelerin belge ve bilgileri devlet kurumlarımızın resmi bilgilerinden güncel olarak alınıp titizlikle değerlendirilerek karar verilmektedir.
2. “Bazı Koruyucu Ailelerin çocukları beğenmeyip geri verdikleri” iddia edilmektedir. Bilindiği üzere Koruma ve Bakım altına alınan çocuklar Sevgi Evleri, Çocuk Evleri ve Yetiştirme Yurtlarımızda hem barındırılmakta hem de eğitimleri ile birlikte yeteneklerinin geliştirilmesi için çaba sarf edilmektedir. (Örn; 2013 yılı içinde Türkiye güreş şampiyonluğu, voleybol şampiyonluğu. Badminton şampiyonluğu, halter 3.lüğü elde edilmiştir.) Kuruluş Kültürüne alışmış çocuklar yeniden aile veya Koruyucu Aile kültürüne uyum sağlamaları için 2 ay deneme süreleri verilmekte, sadece deneme neticesinde uyum sağlayamayan çocuklar tekrar kuruluşa geri alınmaktadır. Uyum süreci ise gerek Koruyucu Aile Komisyonu gerek Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından dikkatle izlenmektedir.
3. “Bazı Aileler Çocuklardan Maddi Kazanç Sağlamaktadır” iddiaları ise Koruyucu Aile Yönetmeliğinin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Yönetmeliğe göre Bakanlığımız koruyucu ailelere;

0-3 yaş çocuk için; 350 TL
4-5 yaş çocuk için; 526 TL
6-14 yaş çocuk için; 605-627 TL
15-18 yaş çocuk için; 684 TL
19+ yaş için; 778 TL ödeme yapmaktadır. Ayrıca Koruyucu Aile için ailede 1 kişiye Genel Sağlık Sigortası ödenmektedir. Bu sayede hem çocuk sıcak bir aile ortamına kavuşurken hem de aile almış olduğu destek ile çocuğa rahat bir yaşam ortamı sağlanmaktadır.

4. “Çilimli’nin bir köyünde Koruyucu ailenin içindeki bir bireyin yüz kızartıcı bir suçtan sabıkalı olduğu” iddia edilmektedir. Ailenin tüm bireylerinin Cumhuriyet Savcılığımızdan alınan kayıtlarına göre iddia edildiği gibi herhangi bir suç kaydına rastlanmamıştır.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN MÜRACAAT EDEN KİŞİ VEYA AİLELER İÇİN İŞLETİLEN SÜREÇ
İSTENEN BELGELER:

• Tc Kimlik numarası beyanı
• 1 adet vesikalık fotoğraf
• Öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı veya idarece onaylı örneği.
• İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösterir belge
• Adli sicil veya arşiv kaydı durumunu gösteren belge
• Sosyal inceleme sürecinde tespit edilen durumlara ilişkin ihtiyaç duyulacak diğer belgeler
• Koruyucu aile olacak kişilerin çocuğun bakımını, psiko-sosyal gelişimi ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren, devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden doktor değerlendirmesi bulunan tetkik belgeler istenir.
• Kişilerin evli olması halinde her iki eş için de aynı belgeler istenir.
• Koruyucu Aileye ikametinde habersiz ilk ziyaretinin gerçekleştirilmesi.
• Aile üyelerinin bir arada olmaları durumunda sosyal incelemelerinin ailenin evinin ziyaret edilerek yapılması aile bireyleri ile en az iki saat süren bir görüşme gerçekleştirilmektedir.
• Bilgisine başvurulacak referansların (akraba, komşu, muhtar vb.)ziyaret edilmesi ve gerekli görülen diğer kişilerle görüşme yapılması .
• Sosyal İnceleme Raporunun hazırlanması . (Sosyal Hizmet Uzmanları tarafından)
• Raporun 5 kişilik Koruyucu Aile Komisyonu tarafından değerlendirilmesi.
• Çocuklarla ilgili eşleştirme (yaş, cinsiyet vb) önerisi ve karar alınması.
• Karar doğrultusunda Valilik izninin alınması ve aile ile çocuğun görüştürülmelerine başlanması. (en az 1 gün, en fazla 5 gün).
Koruyucu aile eğer akraba ise teslim hemen yapılır. Akraba değil ise izinli verilerek uyum sağlama süreci gözlenir. Uyum sağlama süreci (en az 1 ay en fazla 2 ay)
• Çocuk ile aile arasında uyum sağlanması ile çocuğun sözleşme ile aileye teslimi .
• Aile ve çocuğun durumunun sürekli (her ay en az 1 kez) izlenmesi .