Her gün binlerce aracın geçtiği D-100 karayolunda yayaya çarpma sonucu meydana gelen ve bir çoğu ölümle sonuçlanan kazaların önüne geçilmesi amacıyla 2010 yılında 5 üst geçit yapılmış ancak bu üst geçitler hem asansör olmayışı hem de modernlikte uzak bir görüntü çizmesi dolayısıyla sık sık eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Vatandaşların yapılan üst geçitleri kullanmak yerine canını tehlikeye atarak 'kestirme' düşüncesiyle yolu kullanmaya devam etmesi üzerine ise orta refüjlere tel örgüler çekilmişti. Ancak özellikle engelli ve yaşlıların kullanmakta zorluk çekmesi nedeniyle tepkilere daha fazla kayıtsız kalamayan Eski Belediye Başkanı İsmail Bayram, üst geçitlerden 3'üne asansör yapılma kararı alındığını açıklamıştı. Kervan, Hamidiye ve Koçyazı mahallelerindeki üst geçit projelerine eklenen asansörler için geçtiğimiz yaz başlayan çalışmalar, 2014 yılının ilk üç ayı da geride kalmasına karşın hala tamamlanamadı. Sistemleri aylar öncesinden yerleştirilen ancak ufak çaplı eksiklikler nedeniyle hizmete gireceği günü bekleyen asansörlerdeki bu bekleyiş, “Düzce’deki ölü yatırım kervanına asansörler de dahil oldu” yorumunu da beraberinde getirdi.

 

 

Faaliyete geçmesi için içerisine asansör aksamının yerleştirilmesi gereken üst geçitler, bu haliyle çürümeye terk edilmiş gözüküyor. Görsellik ve işlevsellik açısından beğeni toplayan çevre illerdeki üst geçitlerle kıyaslandığında 'basit' kalan Düzce'deki üst geçitler bu haliyle engelliler, yaşlılar, hamileler, kalp hastalığı olanlar ve hatta çocukların güvenli ulaşım haklarını gasp ediyor.

 

 

 

 

Üst geçitler yine kullanılmıyor

 

Öte yandan üst geçitlerin kullanışsız olduğu çekim yaptığımız Kervan mevkiinde bir kez daha ortaya çıktı. Kervan’daki üst geçittin yaklaşık 50 metre ilerisinde vatandaşlar, üst geçiti kullanmak yerine bariyerlere dayadıkları merdiveni kullandıkları görüldü. Vatandaşlar, dik ve uzun merdivenler yerine el yordamı ile yapılmış ve birkaç basmaktan oluşan merdiveni aşarak karayolundan tehlikeli bir şekilde karşıya geçiyor. Üst geçitler yerine kestirme yolları tercih eden vatandaşlar sürücülere de zorluk yaratıyor. Bu durumda kullanılmayan üst geçitler, caddede sadece görüntü kirliliği oluşturuyor.

 

 

Ortaya çıkan tablo taşıt trafiğini kesintiye uğratmamak ve yayaların can güvenliğini sağlamak için yapılan üst geçitlerin “üst geçitten” çok “süs geçit” olmaktan öteye gidemediğini gösteriyor.

 

Haber;S.Kaşkır