Ramazan ayında geleneksel olarak vatandaşları sahura kaldırmak için maniler söyleyerek sokaklarda dolaşan ramazan davulcularının, bu sene sahurda çalması yasaklandı.  Düzce Belediyesi davulcuların geleneği usulüne göre yerine getirmemesi ve gelen şikayetler üzerine Ramazan davulu çalınmaması yönünde karar alındığını açıklasa da, kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu. Belediyenin ramazan davulcularıyla ilgili kararını sokaktaki vatandaşlarla değerlendirdik. Bazı vatandaşlar, gelenek haline gelen ramazan davulcuların sahurda olması gerektiğini  savundu.

Vatandaşlar, “Aslında geleneklerimizden vaz geçmek iyi değil, yanlış uygulama. Ramazanın tadı orada. Ramazan geldiğini biliyor çoluk çocuk. Ancak sahura kalkmayanlar için sıkıntı olabilir. Ramazanda bizim alıştığımız şeyler. Ramazan davulcuları ile artık pek kalkmıyoruz. Ama bu bizim geleneğimizde vardı. İnsanlar ramazanın geldiğini anlıyordu. Keşke kalkmasaydı.” dedi.

Bazı vatandaşlar da teknolojinin geliştiğini kurulan alarmlarla kalkılabileceğini söyledi. Belediyenin motosiklet, bisiklet ya da araç arkalarında, gece sahur vaktinden çok önce davul çalmaları gibi sebeplerle yasak getirmesini ise vatandaşlar, “Bu konuda düzenlemeler yapılabilirdi. Geleneklerimiz devam etmeli.” görüşünü paylaştı.

Haber;S.KAŞKIR