2.Uluslararası Düzce Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu kapsamında ‘Konuralp Gazi Anma Günü’ programı düzenlendi. İlki geçen yıl yapılan etkinliğin ikincisine vatandaşlar ilgi göstermedi.

Düzce Belediyesi Konuralp Sosyal Tesisleri’ndeki anma protokol konuşmalarıyla başladı. Düzce Valisi Ali Fidan, Konuralp’in vatanlaşmasında, İslamlaşmasında katkısı olan komutanları anmak üzere bir araya geldiklerini belirterek yaptığı konuşmada, Düzce’nin tarihi bir şehir olduğunu ve tarihin merkezinde Konuralp bulunduğunu ifade etti. Fidan, “Büyük komutanları bilimsel metotlarla anmak ve onların isimlerini gelecek nesillere aktarmak üzere buradayız. Üniversitemizin değerli öğretim üyeleri başta Konuralp olmak üzere diğer ilçelerinde tarihlerine ilişkin çalışmalar yaptılar. Düzce tarihimi bir şehir, tarihin merkezinde de Konuralp var.” dedi.

VALİ:“HİZMETLERDE GECİKMEYE NEDEN OLUYOR”

Vali Fidan, Konuralp’in tarihi dokusunun korunmasının önemli olduğunun altını çizerken tarihin koruma altında olması nedeniyle bölgenin birtakım hizmetlere ulaşma noktasında gecikme yaşadığını kaydetti. “Konuralp’i kalkındırırken buradaki tarihi korumak, tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktaracak şekilde ön plana çıkarmak çok büyük önem taşıyor. Tarihi yapının korunması birtakım hizmetlerin getirilmesinde gecikmeye neden oluyor. Her ne olursa olsun, Konuralp’in tarihi değerlerini gelecek nesillere aktarabilmek için muhafaza altına almamız gerekiyor.”

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Konuralp’in durumuyla ilgili açıklamalarda bulunarak konuşmasına başladı. Bölgede şuana dek Düzce Belediyesinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Keleş, alt yapı ve üst yapı çalışmalarının bitirileceğini söyledi.

KELEŞ: “SÖZ VERDİK, SÖZÜMÜZÜN ERİYİZ”

Başkan Keleş, Konuralp için yapacaklarını sıralayarak söz verdiklerini ve sözlerinin eri olduklarını vurguladı. “Öncelikle Roma kültürüne ardından Osmanlı’ya ait tarihi mekanlar ve eserler ortaya çıkarılacak. Bütün cadde ve sokaklar tarihi dokuya uygun bir yapıya kavuşturulacak. Bütün cadde ve sokaklar asfaltlanacak, yenilenecek. Ağaçlandırılacak, ışıklandırılacak ve yeşillendirilecek. Bunlar bizim Konuralp’e olan borcumuzdur. Bu çalışmaları yapmak için söz verdik, sözümüzün eriyiz. Konuralp bizim değil, Konuralp aslında sizindir. Biz belediye başkanı olarak buraya kazık çakacak değiliz. Bizden sonraki nesillere burayı daha düzgün daha güzel ve daha profili yüksek bir kent parçası olarak teslim edeceğiz.”
KELEŞ: “KONURALP, YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYORMUŞ GİBİ BİR HAVA ESTİRİLİYOR”

Kendilerine Konuralp’le ile ilgili belli eleştirilerin yapıldığını hatırlatan Başkan Keleş, Konuralp’in yok edilmeye çalışıldığı gibi bir havanın estirilmeye çalışıldığını söyledi. Keleş, eleştirilerle ilgili olarak “Konuralp, yok edilmeye çalışılmıyor. Konuralp ayağa kaldırılmaya çalışılıyor. Konuralp bütün varlığıyla ortaya çıkarılıyor. Bu kararlılığı önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Konuralp’teki çalışmalarımız bir dakika dahi durmayacak.” sözlerini sarf etti.

Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nigar Demircan Çakar ise Konuralp Gazi’yi anlamak için okumak gerektiğini ve geçmişten bugüne gelinirken hangi mücadelelerin verildiğinin gençler açısından anlaması gerektiğini dile getirdi.
Ayasofya ilahi grubunun Kur’an-ı Kerim tilaveti yaptı.  Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonuyla yapılan anma gününde davetlilere yemek ikramı sunuldu. Etkinlikte Düzce Belediyesi Mehter takımı da gösteri sundu. 

HABER;Y.SEVER