Merkeze Bağlı Yaka Köyü’nde  halkın iddiasına göre, TEİDAŞ’ın anlaşmalı olduğu müteahhit firma tarla sahiplerinden izin almadan bahçelerine yüksek gerilim hattı direkleri yapmaya başladı.

Firmanın, çalışmalar esnasında bahçede bulunan ağaçları tahrip edildiğini ifade eden köy halkı ise yetkilere tepki gösterdi. Köy halkının tepkisi üzerine çalışmalara geçici olarak ara verildi.  İzin alınmadan tarlalarına girilmesine tepki gösteren köy halkı, şimdi zararlarının karşılanmasını beklerken, bahçelerinden yüksek gerilim hattının geçmesini istemiyor.

Bahçesinde birçok elma ve armut ağacının tahrip edildiğini ifade eden Yüksel Özcan, “Fındık toplamak için geldiğimde ağaçlarının yıkıldığını gördüm. Çalışan işçilere gördüm.   Neden yıktıklarını sorduğumda biz muhatap değiliz dediler. Yetkililer geldi, paralarımızın ödeneceğini söylediler. Peki, bahçemize girerken kime sordular? Hiç haberimiz olmadan bahçemizi bu hale getirdiler.”derken,

bir diğer köy sakini İsmail Aydın,  “İzin ya da herhangi bir kağıt gelmeden direkte diktiler, hattı da çektiler. Bahçemize de zarar verdiler.”dedi.

Fındık bahçesine izinsiz yüksek gerilim hattı direğini yapıldığını iddia eden Hayriye Karakullukçu ise “Tarlamıza geldiğimizde direği dikmişler, avluları ağaçları yıkılmış halde bulduk. Zararımıza ödemediler. Fındığımızı mahvettiler. Madem devlet bu işi yapacak alsın tarlamızı parayla yapsınlar.”diye konuştu.

Köy Muhtarı Metin Özcan ise direk ittifaklarına ilişkin ihbarnamelerin geldiğini ancak çekilecek tellerle ilgili herhangi bilgilendirme yapılmadığını ifade ederken, yetkililer tarafından sadece orman ağaçlarının kesileceğinin söylendiğini dile getirdi.

Vatandaş Mağdur Durumda
Özcan, “Gölyaka’dan gelen tebligatta ilk başta direk ittifaklarının yapılacağı söylendi. Bize ihbarnameler geldi. Hangi bahçelere direk dikileceği bildirildi ancak tellerin geçeği söylenmedi. her hangi bir anlaşma ya da para konusu söz edilmedi. Sadece ormana dair ağaçların kesileceğini söylediler.  Vatandaşların bahçelerindeki ağaçları habersiz kestiler. Vatandaş mağdur durumda. Şuanda yapılan iş çok yanlış hasat mevsiminde, fındık demeden meyve demeden biçtiler gittiler. Bizimde görüşmelerimizde yüzeysel olarak  zararın karşılanacağını belirterek atlatmaya çalıştılar. Ne zaman olacağı belli değil. Vatandaş tarla sahibi olarak önce anlaşmanın kendileri ile yapılmasını istiyorlar. Şimdi hiçbir şey sorulmadan kendi tapulu arazinden geçilmesinde dolayı vatandaş huzursuz ve mağdur. Şuanda yapılan işlemler doğru değil.”şeklinde konuştu.

 Köy halkı yüksek gerilim hattını bahçelerinin yanı sıra hayvanlarına da zarar verdiği görüşünde.Köyde arıcıkla uğraşan İhsan Özcan, gerilim hattının arıların verimini düşürdüğünü dile getirdi.

Özcan, “Burada 200 taneden fazla kovanım var. Bu elektrik tellerinin geçmesi buradaki arıları da etkiliyor. Verimini düşürüyor. Sesinden gürültüsünden etkileniyorlar.”dedi.
 Dert bir değil

Köyün tek sorunu elektrik telleri değil. Köy girişinde bulunan bir kağıt fabrikasının atık sularını D-655 karayolu kenarındaki kanallara boşattığını iddia eden vatandaşlar, çevreye yayılan kokudan rahatsız.

Yağmur yağdığında kanaldaki suyun yola kadar geldiğini söyleyen vatandaşlar, “Burada çok fazla sinek oluyor. Hastalanıyoruz. Kokusu da rahatsız ediyor. Buradaki fabrikadan gelen sular atıklarını yol kenarına atıyor.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR