60 bin baş büyükbaş hayvan aşılanacak
Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında 2018 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nın başladığını duyuran Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kampanya çerçevesinde, Düzce genelinde 2 aydan büyük 60 bin baş büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılanacağını bildirdi. Bu yıl ilk kez şap aşısı yapılan buzağılara 1 ay sonra ikinci bir şap aşısı olan rapelin yapılacağını aktaran müdürlük, şunları kaydetti:

“Şap hastalığı, tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığıdır. Şap hastalığı ölümlere sebebiyet vermesinin yanı sıra, bu hastalık nedeniyle oluşan et, süt gibi verim kayıpları çiftçilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvan sevklerinde şap aşısının yılda iki kez yapılmış olması gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin hayvanlarına şap aşısı yaptırması mecburidir.”



Hayvanlarını aşılatmayan yetiştiricilere 9 bin 188 TL ceza
Yetiştiricilerin Şap Aşılama Kampanyası ile ilgili müdürlük tarafından yapılacak duyuruları dikkate alması ve hayvanlarını şap hastalığından korumak için en etkin ve ucuz yöntem olan aşılama hususunda duyarlı olması gerektiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

“Büyükbaş hayvanlardan aşı yapılmayanlara nakil izni verilmeyecektir ayrıca hayvanlarını aşılatmadan imtina eden yetiştiricilere ilgili kanun maddesince 9 bin 188 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yılda hayvancılık desteklemeleri kapsamında buzağılara verilen 350 TL desteğin şartlarından birinin şap aşısı yapılması şartı olduğundan, şap aşısı yapılmayan buzağılara destekleme ödemesi yapılmayacağından yetiştiricilerimizin konuya duyarlı olmaları gerekmektedir.”


Haber: C. ÜSTÜNER