Serbest Muhasebeciliği kaldıran, serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkı tanıyan “Serbest Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik ile Yeminli Müşavirlik Hakkında Kanun Tasarısı” Meclis gündeminde.

Muhasebecilerin durumunu yeniden düzenleyen ve 9 Nisan Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak tasarıya Düzce Muhasebeciler Odasından tepki geldi.

Tasarı hakkında bir açıklama yapan Düzce Muhasebeciler Odası Başkanı Remzi Günal; zaten gündemlerinde bulunan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açması bakımından camialarında heyecan yaratan yasa taslağının, aceleye getirilmesi nedeniyle ciddi hatalar ve eksiklikler içerdiği bunun da sebebinin TÜRMOB’ un katkısı alınmadan hazırlandığı için olduğunu öne sürdü.

Günal, Birlik ve Oda yöneticilerinin uluslar arası toplantılara katılımını Bakanlık iznine tabi tutulurken, yükselmesi tamamen mesleki kriterlere bağlı olması gereken meslek mensubunun kaderinin siyasi erkin kontrolüne bırakıldığını ifade etti.

Yeminli Mali Müşavirlerin imtihan komisyonlarının oluşumunda Maliye Bakanlığına tam yetki verilmesinin siyasi erkin her zaman müdahalesine açık bir durum yaratacağını da ifade eden Günal, tasarının, haksız rekabet, tahsilat, mesleğe dışarıdan girişler ve yetki karmaşası gibi sorunlara çözüm getirmek bir yana, hızlı karar alma ve verimli çalışma açısından çağın gereklerini dikkate almayan düzenlemeler içerdiğini sözlerine ekledi.