Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erkin Avcı, Makamında düzenlediği toplantıda Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında kurumun 10 yıllık süreçte kat ettiği mesafeleri ve yapılan düzenlemeleri vatandaşlara esnaf ziyareti ve okullardaki programlarla anlattıklarını belirtti. Sosyal Güvenlik Haftasında, gençlerle ilgili düzenlemelerden bahseden Avcı, müjdeler verdi.

3,5 milyon gencin borçlarını siliyoruz

Avcı, “Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olduğunda 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olduğunda 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde, daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz.” dedi.

Yeni imkanlar sağlandı

Avcı, Emekliler, bayan memurlar, esnaf ve asgari ücret gibi düzenlemeler hakkında da konuştu. Avcı, “Kurumsal hizmetlerimizde, özellikle memurlarımızın emeklilik işlemlerinde kullandığımız programlar yenilenerek  emeklilik işlemleri ve diğer hizmetlerin daha kolay ve hızlı yapılması sağlanmıştır. Bayan memurlarımıza yarı zamanlı çalışma hakkı getirildi. Doğum izinlerinin bitiminden sonra çocukları ilköğretime  başlayana  kadar bayan memurlarımız yarı zamanlı çalışabileceklerdir. Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan ilimiz,  teşvik kapsamında olup, daha önce 10 sigortalı çalıştırma şartına bağlı olan teşvikten yararlanma koşulu kaldırılmış olup, bir sigortalı bile çalıştıran işyerlerimiz teşvik kapsamına alınmıştır. . Sürdürülen terörle mücadele sürecine Kurumumuz tam destek vermiştir. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan esnafımıza, prim erteleme ve taksitlendirme imkanı sağlanmıştır. İşverenlerimiz, işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalıların işlemlerini elektronik olarak e-bildirge üzerinden gerçekleştirmektedir. Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir.” diye konuştu.

İşçi çıkarma yaşanmadı

 Asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlerin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlere 100 TL asgari ücret desteği sağladıklarını paylaşan Avcı, bu uygulama ile işverenlerin yükünün hafifletildiğini ve işyerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmadığını söyledi. 

Avcı, geride kalan 10 yılda yapılan diğer düzenlemeleri de şöyle paylaştı: “ özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde 1 aylık maaş almakta ve 1 aylık primi yatırılmaktadır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Uygulama ile mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlarımızın da sorunları çözülmüştür. Özellikle ev hizmetlerinde çalışan ve işin tabiatı gereği 10 günden az hizmeti bulunan sigortalılarımız için gerekli elektronik uygulamalar açılarak her bir hizmet günlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla ve sürekli hizmet verilen yerler için, işverenlerimize özel iyileştirmeler yapılmıştır. Buna göre, işyeri ve  sigortalı tesciline ilişkin belgeler bir kez düzenlendiğinde her ay otomatik olarak yenilenmektedir. Kadınlarımıza üç defaya mahsus olmak üzere doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Böylece aile hayatının sürekliliği sağlanmış ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki varlıkları korunmuştur. Tüm İşçi ve Bağ-Kur Emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Emeklilerimizin aylıklarından kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Primini kaldırdık. Mart ayı itibariyle bütün kesintiler sona ermiş, yersiz kesinti varsa da iade edilmiştir.Böylece emeklilerimizin maaşında %10’luk bir artış daha gerçekleşmiştir. Emeklilerimize talepleri halinde aylıkları konutlarında ödenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 10.000 emeklimizin maaşını konutunda ödedik. Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç  aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar.  Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz. Polislerimizin ve uzman erbaşlarımızın 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılmış, emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılmıştır. Bu kadrodan emekli olan personelinde maaş intibakı yapılmıştır.

 Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, Sosyal Güvenlik haftasına, ülkemizin neredeyse yüzde 100’ünü kapsayan bir Genel Sağlık Sigortası ile girdiklerini belirten Avcı,  tüm vatandaşlara Sosyal Güvenlik Haftalarında müjdeler vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

 Haber; S. C. AKYÜZ