Yığılca’da 1998 yılında yaşanan sel felaketi sırasında evsiz kalan afetzedeler için inşa edilen konutların kanaliszasyon ve su eksiği nedeniyle iskanının verilmemesi, afetzedelerin konutları kullanamamasına neden oluyor.

Yığılca’da kent merkezinin hemen dışında bulunan konutlar için 2002 yılının kasım ayında inşaat ruhsatı verilmiş. Bayındırlık ve İskan bakanlığı’nın çalışmalarını tamamlamasının ardından geçen yılın ilk aylarında hak sahiplerine dağıtılan 104 konuta, kanalizasyonu ve suyu olmadığı için iskan verilmedi.

Yasa gereği konutların kanalizasyonunu belediyenin üstlenmesi gerekiyordu. Ancak Yığılca belediyesi maddi gücünün olmadığı gerekçesiyle, bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan destek isteyince kısa sürede 100 bin YTL’yi aşkın bir ödenek bulunarak, kanalizasyon işi ihale edildi. İhale 90 Bin YTL bir bedelle bir firmaya kaldı.

İşin bu aşamasında devreye karayolları girdi. Konutların önünden geçen yolda kazı izni olmadığı için bir süre izin için beklenirken bir yandan da geri kalan bölümlerde  kazı çalışmaları devam etti. Bir süre sonra karayolları’ndan beklenen izin çıktı ve yol üzerindeki çalışmalar da gerçekleştirildi.

Bu arada kış aylarının başlaması ile birlikte çalışmalara ara verildi ve 2007 yılında verilen ödeneğin bir kısmı kullanılamadığı için geri gitti. Sadece kanalların üzerinin betonlanması işinin kaldığı konutlar için Bayındırlık yeniden ödenek isteyecek ve mart veya nisan ayında çıkması muhtemel bu ödenekle çalışmalar tamamlanacak.

Yaşanan süreçte afetzedelerin önündeki engellerin kaldırılması şöyle dursun giderek çözümsüzlüğe itildiği değerlendirmeleri yapılıyor. Afetzedeler, hazır kanalın üzerine borular döşenerek kanalizasyonun tamamlanması, suyun  bağlanması ve  iskanın verilmesini bekliyor.