Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) ’nin girişimleri sonucunda bir firma ile Yığılca BAL-KÖY Kooperatifi arasında propolis üretim sözleşmesi gerçekleştirildi. Sözleşme imza törenine, DAGEM Müdürü Dr. Meral Kekeçoğlu, Müdür Yardımcısı Dr. Pınar Göç Rasgele, BAL-KÖY Kooperatif Başkanı Nizamettin Kalaycı, Bal Üreticileri Birlik Başkanı Erdoğan Çıracı, firma temsilcileri ve Yığılcalı arıcılar katıldı.

Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılacak
İmzalanan sözleşme ile propolis ve arı sütünün ilk defa ticari boyuttaki üretimi Yığılcalı arıcılar tarafından gerçekleştirilecek. Üretilen propolisler, sözleşme imzalanan firma tarafından satın alınarak kozmetik ve ilaç sektörüne yönelik ürün üretiminde değerlendirilecek. Böylece bölge arıcıları bal dışındaki diğer arı ürünlerinden de gelir elde etme imkanına kavuşacak.

Organik propolis üretimi yapılacak
İmzalanan sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulunan DAGEM Müdürü Dr. Meral Kekeçoğlu, eşsiz arı ekotipi nedeniyle izole bölge ilan edilen Yığılca’da, BAL-KÖY Kooperatifi’ne üye olan arıcılar tarafından organik propolis üretimi yapılacağını belirtti. Kekeçoğlu, “Ülkemiz, koloni sayısı ve toplam bal üretimi bakımından dünya ikinci sırada; ancak istatistiklere bakıldığında bal dışındaki propolis, arı sütü, polen, arı zehiri gibi diğer arı ürünleri ülkemizde ticari boyutta üretilmemektedir.” diyerek bu alanda çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber: C.ÜSTÜNER