Komşu iller şu günlerde hayata geçirdikleri projelerle adından söz ettiriyor. Uzun süredir gündemde olan Bolu Büyük Sanayi Sitesi’nin ihalesi 25 Ocak’ta TOKİ tarafından yapılacak.

2011 yılında onayı alındı

2011 yılında dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın onayını alan Bolu Büyük Sanayi Sitesi Projesi, Bolu Valiliği, TOKİ, Bolu Belediye Başkanlığı, Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Şehrin gelişimiyle birlikte küçük sanayi sitelerinin kent merkezinde kalması, ekonomik ömrünü tamamlamış olması ve şehrin gelecek hedefleri söz konusu projenin çıkış noktasını oluşturdu. Bu kapsamda Bolu merkez alanının doğusunda, merkeze 7 km mesafede, Bolu Organize Sanayi Bölgesi’nin karşısında, yaklaşık 567 bin metrekarelik alan Bolu Büyük Sanayi Sitesi olarak belirlendi.  Bugüne kadar alanın kamulaştırma çalışmaları tamamlandı, talep örgütlenmesi yapıldı.

9 ana sektör faaliyet gösterecek

Bolu Büyük Sanayi Sitesi tamamlandığında, alanda oto grubu, tekstilci, demirci, elektrikçi, mobilyacı, PVC-camcı, gıdacı, hırdavatçı, galerici olmak üzere 9 ana sektör temsilcileri ile ticari birimler ve büfeler yer alacak.

“Dünyada bir ilki bolu başaracak”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 11 yıldır hazırlıkları süren projeyi, Bolu’yu bir dünya şehri yapma vizyonuyla gündemlerine aldıklarını söyledi. Yılmaz şöyle devam etti: “Bolu Büyük Sanayi Sitesi projesiyle, esas itibariyle yaptığımız, bir şehri rahatsız eden tüm unsurları tamamen kent dışına çıkarmak. Bunu dünyada başaran yer pek yok. Bolu attığı bu adımla, dünyada bir ilki daha gerçekleştirecek.”

Sakarya fındık üretiminde hedef yükseltildi

Öte yandan Sakarya’da fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için belediye ile borsanın birlikte çalışma yapacağını açıklandı. Yeni proje kapsamında Sakarya’daki fındık üreticileri eğitim alacak. İki aşamadan oluşan bu çalışmanın ilk adımında fındık bahçelerinde budama ve gübreleme ile üretimde yüzde 40 artış hedefleniyor. İkinci aşamada ise Tek Dal Üretim Sistemi ile bahçelerden en az iki yüz kilo üzerinde verim alınması planlanıyor. Proje kapsamında dört ilçede örnek bahçe kurulacak. Projeye tam destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakaryamız istatistiklerden edindiğimiz bilgiye göre fındık üretiminde Türkiye sıralamasının en üstünde yer alıyor. İlimiz verimli tarım topraklarına sahip. Çiftçilerimize oluşturacağımız uygulama bahçeleriyle teorik bilgileri pratiğe dökülmüş şekilde göstereceğiz. İnşallah Sakarya, fındıkta en yüksek verimi alarak Türkiye’nin bir numarası olmaya devam edecek.” diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER