Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Ankara, İstanbul ve İzmir'deki tabur, alay ve tugay seviyesindeki acemi birliklerin daha küçük şehirlere taşınması ve mevcut kuvvet yapısının yeniden konuşlandırılmasını kapsayan çalışmalar son buldu. Gümüşhane, Bayburt, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Çankırı, Karabük, Kars, Adıyaman, Muş gibi 17 şehre taşınacak olan birlikler bölge halkı için büyük sevince neden oldu. Gelecek olan acemi birliklerin bölgeden yapılan göçleri durduracağı, ekonomik olan canlılık getireceği ve istihdamın artacağı düşünülüyor.

DÜZCE 17 ŞEHİR ARASINDA YOK

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 5-15 bin asker kapasiteli acemi birlikler, taşra illerine taşınarak ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor. Ancak birliklerin taşınacağı 17 ilin arasında Düzce bulunmuyor. Büyükşehirlere yakın mesafede olmasıyla merkez nokta olarak kullanılabilir konumda olan ve göç potansiyeli oldukça fazla olan Düzce'nin listeye girememesi ise talihsizlik olarak yorumlandı.

Acemi birliklerin gelmesiyle illerin ekonomik açıdan canlanacağı ve istihdamın buna bağlı olarak artacağının hedeflendiği bu projeyle Düzce hedef dışı kaldı. Esnaf odalarının heyecanla bu projenin hayata geçirilmesini beklerken, listeye giremeyen iller başvurularda bulunmaya başladı bile.

Liste dışlı kalan illerin milletvekilleri Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşerek yürütülen bu projeye dahil olmak için görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmelerden kazançlı çıkan illerden biri Karaman olurken, AK Parti Karaman Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Karaman'a büyük bir askeri birliğin gelebileceğinin müjdesini vatandaşlarına çoktan verdi.

 

Haber: G. KARDUZ