Geçtiğimiz yıl Düzce merkez ve ilçelerinde birçok köyde yağan ceviz büyüklüğündeki dolular özellikle fındık bahçelerini zarar vermişti. Haziran ayında iki kez meydana gelen dolu yapışı rekoltede yüzde 40 kayba yol açınca akıllanan çiftçiler tarlalarını sigortalatmıştı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan dolu olayının ardından üreticilere bir darbede mart ayının sonlarında geldi. 29 Mart’taki don olayı Batı Karadeniz’de birçok fındık bahçelerine zarar verdi.

Sigorta yaptırarak fındığını garantiye aldığını düşünen fındık üreticileri ikinci bir şoku da böylece yaşamış oldu. Don olayından etkilenen köylerden biri olan Kemerkasım’da olayın üzerinden yaklaşık 15 gün geçmesine karşın hasar tespiti amacı ile sigorta eksperi gelmemesi endişelendirdi.

Yetkilerin sık sık sigorta yaptırın uyarına uyarak sigorta yaptıran üreticiler, yaklaşık 15 gündür sigorta eksperinin gelmemesine sitem etti.

İbrahim Öztürk, “ fındığa ayaz vurdu sigorta yaptırdık. Gelip bakan olmadı. 10 gündür sesimizi duyan yok. Şuanda 20 dönüm zararım var. “dedi.
Hasan Arslan, 2-3 ton zararım var. Sigorta yaptırdık. Şuanda beklemedeyiz. Fındıklar yeşillendirdikten sonra gelmelerinin neye faydası var. Zararın ödenmesini istiyorum .” diye konuştu.

Ziya Ünal, “geçen sene dolu vurunca gelen yetkililer sigrta yaptırdınız mı diye sordu. Köylülerde bilmiyoruz. Dedi. Bu sene dolu yaptırdık. Geçen sene doludan gitti, bu senede ayazdan gitti. Fındıklar 10 sene daha düzelmez artık. 22 dönüm tarlayı sigorta yaptırdık gelen giden olmadı. Fındık da elden gitti.” dedi.

 

Haber; S.KAŞKIR