Halil Taşkın, hayatta ‘engel’ tanımayan bir isim. Kemik erimesi nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan 26 yaşındaki Taşkın’ın gözünden engellilerin yaşadığı zorlukları dinledik.

Engelliler Haftası’nda Öncü TV mikrofonlarına konuşan Taşkın, en çok vatandaşların engellilere karşı ön yargılı tavırlarından şikayetçi... Sosyal Medya Danışmanlığı ve organizatörlük yapan Taşkın’a göre engellilere en büyük engel, engelsiz vatandaşların bakış açısı. 

“İNSANLARIN KAFASINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Engelliler Haftası içinde olunduğundan habersiz olan Taşkın, “Farkındalık; haftanın belirli günleri yaratılacak bir şey değil. Fiziki zorluklardan önce insanların kafasını değiştirmemiz gerekiyor. Sorumluluklarını kimse bilmiyor ya da yanlış şeyleri sorumluluk olarak biliyorlar. Örnek verecek olursak; bir basamaktan geçemiyorum, o basamaktan geçmem konusunda bana yardım etmeyi, kendisinin sorumluluğu zannediyor. Halbuki onun sorumluluğu orada o basamağın olmaması. “Bu niye burada?” diye ses çıkarmıyor, bana yardım etmeyi sorumluluk zannediyor. Yarın bir gün başına bir şey gelse kendisi de o durumda olacak.” dedi.

“Yönetmelikte var diye rampa yapanlar var”

Düzce’de birçok kurum ve işletmenin, tamamen yönetmelikte var diye rampa yaptığını belirten Taşkın, “Bnu gerçekten insani olarak bak ona göre yap. Bir kere en başta ben bunu kullanabilir miyim diye düşün. Geçen bir işletmedeki rampa için çalışanlar, “Genel bir sıkıntı var, biz sizi taşırız” dedi. Durum böyle olunca bu insanlar “Niye burada rampa yok” diye düşünmeyecek, “Bu adamın işi de çok zor, helal olsun yardım ettiler” diyecek.” diye konuştu.

“HAYATIM BU BAKIŞLARI GÖRMEKLE GEÇTİ”

Bir engelli olarak yaşadıklarından örnekler vererek konuşmasını sürdüren Taşkın, “Geçen bir mekana gittim, içerideki onlarca müşteri bana bakıyor. Bakışlarından net anlarsınız, özellikle ben anlarım. Hayatım bu bakışları görmekle geçti. Öyle bakıyorlar ki “Acaba ne isteyecek ya da bu peçete mi satıyor?” Ben halbuki bir şeyler içmeye geldim oraya, ama öyle değil işte. Ben 4 senedir bir şeyler yapılsın diye mücadele ediyorum. 21 yılım evde geçti, 2 yıl da “Dışarısı güvenli değil, tek başına çıkma” dediler. 23 yıl ben evden çıkmadım. Çıktığım ilk andan itibaren bunların mücadelesini veriyorum.” dedi.

 

“Yolda çevirip para verenler var bu devirde” diyerek vatandaşların engellere bakış açısının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Taşkın, “Yolda hızlı gidiyorum, bu yüzden durmuyorum. Yavaş gidersem para veriyorlar. Sırf akülü aracı kullanıyorum diye her şeye muhtacım diye düşünüyorlar.” dedi.

“HİÇ MEMNUN DEĞİLİM”

Düzce’deki kamu kurumlarından da şikayetçi olduğunu ifade eden Taşkın “Resmi makamlardan, özel sektörden hiçbirinden memnun değilim. Tek tük yerler var hassas olan, bunun dışında kimse olması gerektiği gibi değil. Ben 4 senedir her gün dışarı çıkarak insanların bakış açısını değiştirmeye çalışıyorum. İşim olduğu için değil. Bu algı değişsin diye dışarı çıkıyorum. İlk dışarı çıktığım zaman otobüslerin hiçbirinin rampası açılmıyordu. Ben her hafta belediyeye gider otobüslerin fotoğraflarını, videolarını gösterirdim. Böyle yaparak çoğu sıkıntının çözülmesini sağladım.” dedi.

Haber: S. C. AKYÜZ